ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνείς επιστήμονες στην Σκιάθο

διεθνείς-επιστήμονες-στην-σκιάθο-774505

Σημαντική διοργάνωση με διεθνή εμβέλεια αποτελεί το Συνέδριο Lightcone 2013 του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεωρητικής Φυσικής του Bochum Γερμανίας, που πραγματοποιείται στην Σκιάθο, με την συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εργασίες του συνεδρίου, που ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 25 Μαΐου, πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Skiathos Palace, ενώ την διοργάνωση ανέλαβε το Πανεπιστήμιο και Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Bochum Γερμανίας. Αξιόλογοι επιστήμονες, μελετητές, καθηγητές της φυσικής από όλο τον κόσμο βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο νησί της Σκιάθου, προκειμένου να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα για τον κλάδο της Φυσικής. Η επίσημη αφίσα του συνεδρίου με τα θέματα και τα ονόματα των διοργανωτών, έχει ως φόντο, σημειωτέον, το ξενοδοχείο Skiathos Palace, αλλά και τις διάσημες παραλίες Κουκουναριές και Μάραθα, οι οποίες κάνουν, όπως είναι φυσικό, τον γύρο του κόσμου.

Η συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς φήμης από διάφορες χώρες στη Σκιάθο, αποτελεί, αναμφίβολα, εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού, ο οποίος θεωρείται σημαίνον κεφάλαιο, στο πεδίο του εναλλακτικού τουρισμού. Στην κατεύθυνση της προώθησης του συνεδριακού τουρισμού επικεντρώνονται, εξάλλου, οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών. Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε επίπεδο Δήμων αλλά και επιχειρηματιών των νησιών, συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση, την αύξηση, δηλαδή, της τουριστικής κίνησης και παράλληλα την επιμήκυνση της σεζόν, για προφανείς λόγους.

Δεκάδες επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται, μέσω των παραπάνω διοργανώσεων την Σκιάθο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, γενικότερα, ενώ όπως εκτιμάται, διευρύνεται με αυτό τον τρόπο ο κύκλος της τουριστικής δράσης, μεσούσης της κρίσης. Σύμφωνα μάλιστα με την θέση που διατυπώνουν όσοι γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο αντικείμενο, ο συνεδριακός τουρισμός ανοίγει δρόμους ανάπτυξης για τα νησιά και ως εκ τούτου εντάσσεται στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προωθούνται. Αξίζει μάλιστα να υπογραμμιστεί ότι έχουν φιλοξενηθεί ήδη δεκάδες αξιόλογα συνέδρια στην Σκιάθο, όπως το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον αρκετών επιστημόνων.

Η διοργάνωση, παράλληλα, εκδηλώσεων ευρείας προβολής και ενδιαφέροντος, όπως το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στην γειτονική Σκόπελο, στο διάστημα μεταξύ 27 Μαΐου και 2 Ιουνίου, αναμένεται να προσελκύσει παράλληλα το ενδιαφέρον των απανταχού φίλων της μουσικής. Η πρωτοβουλία των εθελοντών του νησιού αλλά και αρκετών αλλοδαπών οι οποίοι έχουν πλέον ενταχθεί στο ντόπιο δυναμικό, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι μουσικοί και τα σχήματα που θα συμμετάσχουν, προέρχονται όχι μόνο από το νησί, αλλά και από διάφορες χώρες του εξωτερικού.

«Προσπαθούμε όλοι μαζί, προκειμένου να αποτελέσει θεσμό για το νησί μας η συγκεκριμένη γιορτή και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, δίνοντας βήμα έκφρασης στους ντόπιους καλλιτέχνες, γιατί η Σκόπελος έχει πάρα πολλούς μουσικούς, και πολλά καινούργια ταλέντα» αναφέρει στο σημείο αυτό η κ. Βούλα Καρατζά, εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ. Οι εθελοντές και οι αλλοδαποί που ζουν στο νησί, εργάζονται με πολύ μεράκι, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, ο οποίος εστιάζεται παράλληλα στην προβολή και ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου