ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υπόγειοι κάδοι στη Σκόπελο

υπόγειοι-κάδοι-στη-σκόπελο-776035

Την προοπτική τοποθέτησης υπόγειων κάδων απορριμμάτων διερευνούν οι επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου, προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια εικόνα του νησιού, με έμφαση το παραλιακό μέτωπο, όπου παρατηρείται εντονότερα το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών. Στις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής Σκοπέλου είναι η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, σε επίπεδο νησιών τουλάχιστον, δεδομένου ότι έχει ήδη υιοθετήσει ανάλογη δράση και ο Δήμος Βόλου, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες υλοποιούνται, παράλληλα, σε διάφορους Δήμους ανά την Ελλάδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση κι όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής «στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε όλους τους υπέργειους κάδους που βρίσκονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, που μας επιτρέπει να διατυπώσουμε την σχετική πρόταση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 230.000 ευρώ περίπου». Η εξασφάλιση της αντίστοιχης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, θα δώσει στον Δήμο Σκοπέλου την δυνατότητα να προμηθευτεί τους υπόγειους κάδους και όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται. «Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του στόχου εξαρτάται από το Πράσινο Ταμείο» αναφέρει ο κ. Μιχελής και προσθέτει ότι «ο πιο βασικός λόγος που μας οδήγησε στην διατύπωση της συγκεκριμένης πρότασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου, είναι αισθητικός και περιβαλλοντικός».

Σε γενικές γραμμές, το σύστημα υπόγειων κάδων είναι απλό στο σχεδιασμό και στην λειτουργία του, ώστε να προσφέρει εύκολο χειρισμό, εύκολες συνθήκες συντήρησης και εύκολες, αντίστοιχα, συνθήκες πρόσβασης για συντήρηση και καθαρισμό οπότε απαιτείται. Παράλληλα, παρέχει επαρκή στεγανότητα κατά των υγρών, λάσπης και δυσάρεστων οσµών και αποτρέπει την είσοδο βρόχινων νερών, εντόµων και τρωκτικών. Σύμφωνα άλλωστε με τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου συστήματος, αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρις στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων, αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα, αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρις στην στεγανότητα του συστήματος. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης των υπαρχόντων απορριμματοφόρων, ενώ προσφέρει, τέλος, υψηλότερη ασφάλεια και γρήγορη διαδικασία αποκομιδής.

Στόχος των επικεφαλής του νησιού είναι η βελτίωση της εικόνας του νησιού και η εξάλειψη της δυσάρεστης εικόνας που συνθέτουν τα απορρίμματα όταν ρίπτονται ατάκτως έξω από τους κάδους. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε ότι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την δημόσια υγεία, κυρίως μάλιστα κατά την θερινή περίοδο. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, προβλέπονται πολύ αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τον νέο κανονισμό καθαριότητας που έχει θεσπιστεί και προβλέπει κυρώσεις κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι τα απορρίμματα τοποθετούνται εκτός του κάδου, σε διάφορα σημεία του Δήμου Σκοπέλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου