ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκόπελος: Πάνω από 500 προληπτικές εξετάσεις σε 5 μέρες

σκόπελος-πάνω-από-500-προληπτικές-εξετά-776517

Εκατόν εξήντα μαστογραφίες, 150 σπιρομετρήσεις και 200 μετρήσεις οστικής μάζας πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Σκοπέλου την περασμένη εβδομάδα δωρεάν σε κατοίκους του νησιού από κινητή μονάδα της 5ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας), το οποίο αυτή την εβδομάδα τίθεται στην υπηρεσία των κατοίκων της Σκιάθου για προληπτικές εξετάσεις.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η «έξοδος» της 5ης ΥΠΕ εκτός Λάρισας, στις Β. Σποράδες, με το σκεπτικό της απομόνωσης των νησιωτών, και της οικονομικής επιβάρυνσης στην οποία θα υποβάλλονταν για να μεταβούν στο Βόλο για να εξεταστούν.

Τα μέλη του κλιμακίου δηλώνουν ιδιαίτερα συγκινημένα από τη θερμή υποδοχή και περιποίηση των φορέων και κατοίκων της Σκοπέλου, που συνέρευσαν, αλλά, δυστυχώς, ο χρόνος δεν έφτασε για να εξυπηρετηθούν όλοι, αν και, εξετάσεις γίνονταν καθημερινά ως τις 11 το βράδυ !

Η επικεφαλής του κλιμακίου Μαρία Μαυρουδή έκανε λόγο για “εμπειρία ζωής”. “Κάναμε ό,τι μπορούσαμε στο σύντομο αυτό διάστημα των 5 ημερών, γιατί διαπιστώσαμε οτι οι κάτοικοι του νησιού είναι πολύ παραμελημένοι”, τόνισε. “Θα ξανάρθουμε του χρόνου”, πρόσθεσε.

Οσο για την εικόνα της υγείας των Σκοπελιτών, είπε πως θα πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη με όλα τα ευρήματα και τις παραμέτρους τους, για να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα. Η πρώτη εικόνα, πάντως από τις μαστογραφίες είναι θετική, ενώ αντίθετα, το κάπνισμα που είναι πολύ διαδεδομένο, πέρα των αντρών και στις γυναίκες, ενώ ξεκινά και από τις πολύ νεαρές ηλικίες, καταγράφεται στις σπιρομετρήσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου