ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μέτωπο πυροπροστασίας

μέτωπο-πυροπροστασίας-778721

Συντονισμένες προσπάθειες αναπτύσσονται στα νησιά των Βορείων Σποράδων στο πεδίο της πυροπροστασίας ενόψει καλοκαιριού, με επίκεντρο πάντα την συνεργασία της Πυροσβεστικής, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και την συνδρομή δεκάδων εθελοντών. Στην παρούσα φάση καταρτίζονται οι πίνακες με τα ονόματα των εθελοντών που θα συνδράμουν και φέτος την προσπάθεια, ενώ σε ότι αφορά στην Σκιάθο, ειδικότερα, έχουν ήδη εγγραφεί οι πρώτοι εθελοντές, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν δράση από τα μέσα Ιουνίου.

Βαρύτητα δίνεται, παράλληλα, στις δυσπρόσιτες και ορεινές κυρίως περιοχές, στο βόρειο τμήμα της Σκιάθου, για την πρόληψη κάθε πιθανού προβλήματος που ενδέχεται να προκύψει στην διάρκεια της θερινής σεζόν, ενώ παράλληλα καταρτίζεται το μητρώο εθελοντών, στο οποίο εγγράφονται παράλληλα τα στοιχεία των ενδιαφερομένων και οι ώρες που μπορούν να διαθέσουν. «Είναι ομαδική η προσπάθεια που καταβάλλεται για την πυροπροστασία του νησιού» αναφέρει ο Δασολόγος Βασίλης Ταμπάκης, συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας στην Σκιάθο. Αναλύοντας τον σχεδιασμό που θα υιοθετηθεί, ο κ. Ταμπάκης υπογραμμίζει ότι «θα κινηθούμε σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το διαθέσιμο δυναμικό, διότι προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, ενισχύοντας παράλληλα τα απομονωμένα σημεία, που δεν είναι ορατά ».

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλονται και η ενίσχυση των εθελοντικών δυνάμεων πυρόσβεσης είναι το ζητούμενο, προκειμένου να αυξηθούν οι πρωτοβουλίες πρόληψης, για την «θωράκιση» του δασικού πλούτου του νησιού, ιδιαίτερα μάλιστα τις δύσκολες μέρες, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «κόκκινο».

Η προστασία του δασικού πλούτου του νησιού είναι το βασικό ζητούμενο και γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί φύτευση χιλίων περίπου κουκουναριών στην Σκιάθο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», το οποίο υλοποιεί το φυσικό μεταλλικό νερό «Αύρα» και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αρκτούρος, σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου, το Δασαρχείο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος». Παράλληλα με την φύτευση των δέντρων, θα καλυφθεί η φροντίδα τους για τα τρία πρώτα χρόνια, εξασφαλίζοντας στα δενδρύλλια το απαραίτητο για αυτά πότισμα κατά την ξηροθερμική περίοδο του καλοκαιριού.

Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το δάσος των Κουκουναριών, έχουν κηρυχτεί, σημειωτέον, ως Αισθητικά Δάση, και προστατεύονται από ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις. Επιπλέον, η περιοχή Κουκουναριές, η οποία βρίσκεται δυτικά του νησιού, αποτελεί σύμφωνα με το δίκτυο Φύση 2000, Τόπο Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR 1430003 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή».

Στο μεταξύ, ανάλογες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται και στα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ στην Σκόπελο ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε χθες άσκηση ετοιμότητας και αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει το συμβούλιο πολιτικής προστασίας, για τον καθορισμό του σχεδιασμού που θα υιοθετηθεί ενόψει της θερινής σεζόν.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου