ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εργο πνοής για την Αλόννησο

εργο-πνοής-για-την-αλόννησο-785000

Χρηματοδότηση για το αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή Βότση

Αίτημα ετών αποτελεί για τους αλιείς της Αλοννήσου αλλά και την τοπική κοινωνία γενικότερα, το αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή της Βότσης, ενώ όπως όλα δείχνουν, έχει κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα.

Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε από τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η ένταξη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 2. 830.000 ευρώ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, γεγονός που μεταφράζεται ως το τέλος μιας μακράς περιόδου αναμονής και η αφετηρία του πολυπόθητου κύκλου έναρξης των προβλεπόμενων εργασιών.

«Η επόμενη φάση είναι να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου, έτσι ώστε να υλοποιηθεί όπως προβλέπεται και στους όρους ένταξης, μέχρι το 2015» αναφέρει ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

H περιοχή της Βότσης προσφέρεται, σημειωτέον, για τον ασφαλή ελλιμενισμό σκαφών, αλιευτικών αλλά και τουριστικών. Στο μεταξύ, αγώνας δρόμου απαιτήθηκε προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, να συμπληρωθούν αλλά και να επικαιροποιηθούν οι μελέτες, όπου απαιτούνταν, προκειμένου να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του έργου.

«Ολοκληρώσαμε όλες τις απαραίτητες μελέτες που ήταν σε εκκρεμότητα, λάβαμε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και πλέον είμαστε πλέον σε θέση να μιλάμε για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και στην συνέχεια την δημοπράτησή του» αναφέρει εμφανώς ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Αλοννήσου.

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου έργου περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά στην επέκταση της προβλήτας για να ελλιμενίζονται με ασφάλεια τα σκάφη και το δεύτερο σκέλος των συμπληρωματικών έργων αφορά στην επέκταση, αντίστοιχα, των δύο λιμενοβραχιόνων, προκειμένου να προστατεύεται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες το αλιευτικό καταφύγιο της Βότσης.

Η νυν Δημοτική Αρχή της Αλοννήσου έθεσε σε άμεση προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο, με στόχο την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και την υλοποίησή του. «Οταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή το θέσαμε πρώτη προτεραιότητα, ανακινήσαμε όλα τα χαρτιά και τις μελέτες από την αρχή και εκπονήσαμε μια σειρά από συμπληρωματικές μελέτες οι οποίες απαιτούνταν, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου.

Το αλιευτικό καταφύγιο της Βότσης, μαζί με τα σφαγεία, που έλαβαν πλέον άδεια λειτουργίας, αποτελούν δύο βασικά έργα πνοής, αλλά και ανάπτυξης για την Αλόννησο, όπου κατέχουν σημαντική θέση η αλιεία και ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ντόπιων αλλά και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η προσβασιμότητα των φίλων του υγρού στοιχείου, είναι προφανή τα οφέλη που θα προκύψουν για το ίδιο το νησί.

Στο μεταξύ, και στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής που αναπτύσσεται, λειτουργεί με επιτυχία η Λέσχη Φιλίας Ηλικιωμένων που εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου. Είναι ευοίωνο το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς οι εγγραφές νέων μελών και ήδη 60 ηλικιωμένοι Αλοννησιώτες έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό την λειτουργία του. «Υπάρχει μεγάλη αποδοχή από την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα από την Τρίτη ηλικία που το έχει δεχτεί με χαρά και σημειώνεται καθημερινή προσέλευση κόσμου στον συγκεκριμένο χώρο» τονίζει ο κ. Βαφίνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου