ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αδεια στα σφαγεία Αλοννήσου

αδεια-στα-σφαγεία-αλοννήσου-785630

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Δόθηκε χθες από τους αρμόδιους φορείς η άδεια λειτουργίας των σφαγείων της Αλοννήσου, τα οποία πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων αλλά και των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.

Το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση των σφαγείων Αλοννήσου δόθηκε από την αρμόδια Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες, δεδομένου ότι ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο είχε κατατεθεί προς έγκριση ο πλήρης φάκελος του έργου.

Γι’ αυτό τον λόγο επισκέφτηκε τις δύο προηγούμενες μέρες την Αλόννησο πολυμελές κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον κ. Γκουντέλα, διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διενεργώντας έλεγχο στα σφαγεία και τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτουν.

Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σύμφωνα με την άδεια που δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα σφάγια, και συγκεκριμένα τα αμνοερίφια της Αλοννήσου, θα μπορούν πλέον να διατίθεται στη εγχώρια, στην Ελληνική, αλλά και την Ευρωπαϊκή αγορά.

Με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, εκφράζει την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι μια ξεχωριστή στιγμή για το νησί, τους κτηνοτρόφους, την τοπική κοινωνία, αλλά και για μένα, διότι έλαβε «σάρκα και οστά» ένα αίτημα ετών και προσωπικό στοίχημα ζωής».

Στο μεταξύ, προτεραιότητα δίνεται στην εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και των εμπόρων της Σκοπέλου και όπως αναφέρει ο κ. Βαφίνης «σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Μιχελή, έχουμε οργανώσει το πρόγραμμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν έως και αύριο όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στο νησί της Σκοπέλου, ενώ οι δικοί μας κτηνοτρόφοι θα εξυπηρετηθούν, αντίστοιχα, τις επόμενες ημέρες».

Η προτεραιότητα δίνεται στο έμψυχο δυναμικό που προέρχεται από το γειτονικό νησί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετακίνηση των κτηνοτρόφων της Σκοπέλου από και προς την Αλόννησο, σύμφωνα με τα προγραμματισμένα δρομολόγια του πλοίου.

Τα σφαγεία της Αλοννήσου θα λειτουργούν σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαφίνης «θα εκτιμήσουμε τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των εμπόρων και όταν παρίσταται ανάγκη σφαγής, θα υποβάλλεται αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία, την Προϊστάμενη Αρχή της Περιφερειακής Ενότητας Βορείων Σποράδων, και συγκεκριμένα την Διεύθυνση Κτηνιατρικής, προκειμένου να συνδράμουν με την διάθεση κτηνιάτρου».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί αναμφίβολα πολύ σημαντική στιγμή για την Αλόννησο, δεδομένου ότι αποτελεί έργο πνοής για το νησί. Για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος «πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες από τους αιρετούς, τον Δήμο Αλοννήσου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την δημόσια διοίκηση» επισημαίνει ο κ. Βαφίνης, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική συνδρομή «του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλτσογιάννη, του διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκουντέλα και του προϊστάμενου κ. Λιάνου».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλοννήσου τονίζει ότι είναι σημαντική η αδειοδότηση των σφαγείων της Αλοννήσου, δεδομένου ότι «θα εξυπηρετούνται επιτόπου οι κτηνοτρόφοι, γεγονός το οποίο είναι ευθέως ανάλογο με τις τιμές πώλησης των αμνοεριφίων».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου