ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χωρίς κτηνίατρο τα νησιά

χωρίς-κτηνίατρο-τα-νησιά-787551

Επείγον αίτημα αποτελεί για την Σκόπελο και την Αλόννησο η κάλυψη της θέσης του κτηνιάτρου που παραμένει κενή από τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία των σφαγείων των δύο νησιών, για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, ενόψει Πάσχα.

Η θέση παραμένει κενή λόγω συνταξιοδότησης και οι επικεφαλής των νησιών έχουν απευθύνει εναγώνιο αίτημα στους αρμόδιους της Περιφέρειας, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος, δίνοντας λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο απασχολεί δεκάδες τοπικούς κτηνοτρόφους.

Η αγωνία εντείνεται καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής το Πάσχα, και κατά συνέπεια στενεύουν, όπως είναι προφανές, τα χρονικά περιθώρια για την διαδικασία της σφαγής.

Σκιαγραφώντας το μέγεθος του προβλήματος ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, επισημαίνει ότι «έχουμε απευθυνθεί στους αρμόδιους και ζητούμε να μας χορηγηθεί, στην παρούσα, προσωρινή άδεια τριών ημερών για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων» και προσθέτει «υπάρχει πρόθεση από τους ντόπιους σφαγείς να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής του κτηνιάτρου, εάν παραστεί ανάγκη».

Το ίδιο αίτημα έχει μεταφέρει παράλληλα στους αρμόδιους φορείς ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου Κώστας Σκούρας, κάνοντας, αντίστοιχα, λόγο για «ένα επείγον αίτημα, το οποίο πρέπει να βρει άμεση λύση». Ο συνήθης χρόνος σφαγής έχει ως αφετηρία το Σάββατο του Λαζάρου και το αίτημα που έχει υποβληθεί στους αρμόδιους, είναι η χορήγηση προσωρινής άδειας σφαγής για διάστημα τριών περίπου ημερών, εν αναμονή της αδειοδότησης των νέων σφαγείων του νησιού.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι της Αλοννήσου, ενώ βασικό ζητούμενο είναι η μόνιμη αδειοδότηση των σφαγείων του νησιού, δεδομένου ότι έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος προς έγκριση από τον περασμένο Ιανουάριο.

Παράλληλα όμως και λόγω των ημερών «όπου κρίνεται το εισόδημα όλων των κτηνοτρόφων και ειδικά της Αλοννήσου, ζητούμε να μας χορηγήσουν οι αρμόδιοι, όπως συνέβαινε επί πολλά χρόνια, προσωρινή άδεια τριών-τεσσάρων ημερών, για να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι του νησιού, αλλά και άλλων περιοχών» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος του νησιού Ορέστης Παπαχρήστου.

Ένα βασικό σημείο στο οποίο επικεντρώνεται ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου είναι το θέμα των δρομολογίων και η πρακτική δυσκολία που υπάρχει, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι του νησιού και των νησιωτικών περιοχών γενικότερα.

«Δεν βρισκόμαστε σε χερσαία περιοχή αλλά σε νησί και όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για πιθανή μεταφορά των ζώων που προορίζονται για σφαγή, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια του πλοίου στην Αλόννησο» τονίζει ο ίδιος.

Το κοινό αίτημα που απευθύνουν οι κάτοικοι και οι επικεφαλής των νησιών είναι να βρεθεί άμεσα λύση και να καλυφθεί η θέση του κτηνιάτρου, διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατη η σφαγή ενόψει Πάσχα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να εξυπηρετηθούν τελικά, οι κτηνοτρόφοι των νησιωτικών περιοχών, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της μετακίνησής τους σε αντίστοιχες χερσαίες.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου