ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κοσμοπολίτικο πέρασμα

κοσμοπολίτικο-πέρασμα-791130

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκονται τα νησιά των Βορείων Σποράδων, στα οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να καταπλεύσουν περί τα 15 κρουαζιερόπλοια, στην διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν.

Το πρώτο κατέπλευσε ήδη προχθές στο λιμάνι της Σκιάθου, μεταφέροντες 380 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι παρέμειναν έως το απόγευμα στο νησί και αναμένονται, εκτός απροόπτου, εννέα ακόμη, σύμφωνα με το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, έως το τέλος της σεζόν.

Στην Σκόπελο αντίστοιχα, υπάρχει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για πέντε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, γεγονός που μαρτυρά σταθερή κίνηση στο πεδίο του τουρισμού κρουαζιέρας, ο οποίος προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη.

Κατά γενική ομολογία, είναι ένα σημαντικό τουριστικό κεφάλαιο και όπως εκτιμάται, αποφέρει σημαντικά οφέλη στα νησιά, ενισχύοντας δεόντως την τοπική οικονομία, διότι σε κάθε περίπτωση, όσοι επιλέγουν την περιήγηση σε διάφορους προορισμούς με κρουαζιερόπλοιο, διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, ενισχύοντας παράλληλα τις καθημερινές εισπράξεις των νησιωτικών καταστημάτων.

«Υπάρχει προοπτική να ενισχυθεί το συγκεκριμένο κομμάτι του τουρισμού, το οποίο είναι ένα επιπλέον έσοδο για το νησί, αλλά το ζητούμενο είναι να πεισθούν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κρουαζιέρας, να εντάξουν και την Σκιάθο μεταξύ των προορισμών που επιλέγουν» υπογραμμίζει ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Σκιάθο.

Σε ότι αφορά στην γενικότερη τουριστική εικόνα της Σκιάθου, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν σαφή ανοδική τάση στις προκρατήσεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Ευσταθίου, οι Άγγλοι και οι Σκανδιναβοί διατηρούν την πρωτοκαθεδρία και αποτελούν τις κυρίαρχες τουριστικές δυνάμεις από το εξωτερικό, που επιλέγουν την Σκιάθο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Παράλληλα βέβαια, υπάρχουν πολλές προσδοκίες και προς την πλευρά της Ρωσίας, καθώς αναμένονται σύντομα οι πρώτες οργανωμένες αεροπορικές αφίξεις τουριστών από την Αγία Πετρούπολη.

Σημαντικό κεφάλαιο, αποτελεί, παράλληλα και για την γειτονική Σκόπελο ο τουρισμός κρουαζιέρας και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Βαγγέλης Δρόσος, τουριστικός πράκτορας της Σκοπέλου «υπάρχει προοπτική να αυξηθούν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, αλλά υπό προϋποθέσεις. Το βασικό, τονίζει ο ίδιος, είναι η διαφήμιση και η φιλοξενία για έναν άνθρωπο που έρχεται τόσες λίγες ώρες στο νησί.

Στο χέρι μας είναι, να είναι καλή η εικόνα που θα αποκομίσει από το νησί, αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να ανταγωνιστούμε όλους τους υπόλοιπους προορισμούς που έχουν αναπτύξει πολιτικές για κρουαζιερόπλοια». Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν διαθέτει υποδομές για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας η Σκόπελος, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Δρόσος «υπάρχουν υποδομές, αλλά δεν ξέρω αν μπορούμε να γίνουμε εξίσου ανταγωνιστικοί με άλλους προορισμούς.

Οι προδιαγραφές υπάρχουν, αλλά πρέπει να στραφούμε όλοι στον επαγγελματισμό μας και επιτέλους να αναπτύξουμε τον θεματικό τουρισμό, διότι, καταλήγει, αυτό είναι το μεγάλο κομμάτι που μπορούμε να προσφέρουμε ως νησί, με δραστηριότητες εκδρομές, εκπαίδευση, εκμάθηση και δημιουργικές απασχολήσεις».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου