ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οικονομική «ένεση» στα νησιά

οικονομική-ένεση-στα-νησιά-791963

Το «πράσινο φως» για την κάλυψη ληξιπρόθεσμών οφειλών συνολικού ύψους 2.650.000 ευρώ δίνεται στους Δήμους Σκιάθου και Σκοπέλου, καθώς κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής, μετά από πολύμηνη αναμονή, η έγκριση της κρατικής επιχορήγησης, που αναμένονταν εναγωνίως, μετά από το αντίστοιχο αίτημα που υπέβαλαν.

Η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε ήδη στους επικεφαλής των δύο προαναφερθέντων Δήμων και έχουν ξεκινήσει η απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να γίνει αποδοχή και εκταμίευση του προαναφερθέντος ποσού. Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης που εγκρίθηκε για τον Δήμο Σκιάθου ανέρχεται σε 1.730.000 ευρώ και θα καλύψει οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών σε εργολάβους και προμηθευτές.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι δίνονται στον Δήμο Σκιάθου κάποια χρήματα σε αυτή την οικονομική λαίλαπα που βιώνουμε, προκειμένου να εξοφληθούν οι προμηθευτές και οι εργολάβοι» αναφέρει η αντιδήμαρχος Σκιάθου αρμόδια για οικονομικά θέματα, Λίτσα Τσολοβίκου.

Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, κυρίως λόγω της μείωσης της τακτικής μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης, ενισχύουν την αγωνία και τον προβληματισμό των ιθυνόντων στην παρούσα φάση, ενώ όπως εκτιμάται, ενόψει της νέας σεζόν, θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου. «Αναμένουμε να πραγματοποιηθούν οι δημοπρασίες για τις παραλίες και η είσπραξη, παράλληλα, των προκαταβολών για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από τους καταστηματάρχες, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ροή εσόδων στον Δήμο» υπογραμμίζει η κ. Τσολοβίκου και προσθέτει «μέχρι στιγμής ο Δήμος καλύπτει τις πάγιες ανάγκες του, την καταβολή των μισθών των υπαλλήλων, τα καύσιμα και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών προς τρίτους».

Ομοίως και στον Δήμο Σκοπέλου, έχει εγκριθεί κρατική επιχορήγηση ύψους 950.000 ευρώ, αντί του 1.150.000 ευρώ που είχε ζητήσει αρχικά η Δημοτική Αρχή της Σκοπέλου, για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο Δήμαρχος Σκοπέλου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Μιχελής, επισημαίνει ότι ξεκίνησαν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να εκταμιευτεί το ποσό που έχει εγκριθεί.

Όπως αναφέρει παράλληλα ο ίδιος «γίνεται αναλυτική εξέταση των οφειλών ανά έτος, προκειμένου να γίνει εκκαθάριση του λογαριασμού». Σημαντικό είναι παράλληλα το γεγονός ότι «θα εισρεύσουν χρήματα στην τοπική αγορά, δηλαδή στους ντόπιους προμηθευτές και εργολάβους, ενώ παράλληλα θα εξυγιανθεί ο ισολογισμός του Δήμου» αναφέρει ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Στο μεταξύ, στην εγκύκλιο με θέμα την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που απεστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους και τις Περιφερειακές Διοικήσεις, επισημαίνεται ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων και των Περιφερειών «θα γίνει όχι με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών και δανείων, αλλά σε βάρος των πιστώσεων, που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, στον Κρατικό προϋπολογισμό και με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων».

Οι σχετικές πιστώσεις μεταβιβάζονται στους δικαιούχους φορείς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών και οι πληρωμές «πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό και μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες».

Ο Δήμος Αλοννήσου, τέλος, συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων Δήμων σε πανελλήνια βάση, που δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους και ως εκ τούτου δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από την Δημοτική Αρχή.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου