ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συγκέντρωσαν 11 τόνους σκουπίδια από τις ακτές

συγκέντρωσαν-11-τόνους-σκουπίδια-από-τι-792895

Περιβαλλοντικούς καρπούς απέδωσε η συστράτευση των φορέων και των κατοίκων των νησιών στο πλαίσιο της πανελλήνιας καμπάνιας εθελοντισμού, που μεταφράζεται στη συγκέντρωση 11 περίπου τόνων σκουπιδιών.

Οι τοπικές κοινωνίες της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου ανασκουμπώθηκαν, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στο εθελοντικό κάλεσμα «Let’s do it». Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ο αριθμητικός απολογισμός δράσης της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε, μεταφράζεται σε μεγάλο όγκο απορριμμάτων, προς όφελος του περιβάλλοντος.

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν κατά προσέγγιση πάνω από 6 τόνοι απορριμμάτων, 3 περίπου στη Σκόπελο και 2 κατά προσέγγιση στην Αλόννησο, γεγονός το οποίο μαρτυρά τις συντονισμένες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στις ακτές και σε όλο το εύρος, γενικότερα, των νησιωτικών περιοχών της Μαγνησίας.

Οι Δήμαρχοι Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής και Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, εκφράζουν από κοινού την ικανοποίησή τους για το τελικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική συνδρομή του τοπικού πληθυσμού και όσον διαπνέονται από τις αρχές και τις αξίες του εθελοντισμού. Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι ίδιοι, η ανταπόκριση του κόσμου απέδειξε για μια ακόμη φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον των πολιτών για το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο των νησιών.

Στο μεταξύ, για όγδοη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογός «Η Σκιάθος» ανέλαβε τη διοργάνωση και το συντονισμό του περιβαλλοντικού προγράμματος «Ολοι μαζί Σκιάθος καθαρή» που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή 16 Συλλόγων και Φορέων και την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 11 παραλιών και περιοχών, ενώ άξιο αναφοράς είναι παράλληλα το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος καθαρισμός της παραλίας των Κουκουναριών.

Οι Σύλλογοι και φορείς, που συμμετείχαν στη δράση ήταν οι κάτωθι :

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ΤΤ Σκιάθου, Σύλλογοι Γονέων 1ου, 2ου Δημοτικού, Σύλλογος ΑμεΑ «Αλκή», Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, Ομιλος Τουριστικής Προβολής, Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Skiathos Diving Center, Πολιτιστικό Εργαστήρι, Σκιαθόραμα, Σύλλογος Εθελοντών ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Σύλλογος Επαγγελματιών θαλάσσιων σπορ, Σύλλογος Εστιατόρων, Σύλλογος Ιδιοκτητών Φουσκωτών Σκαφών, Σύλλογος Κυνηγών, Φυσιολάτρες και Οδοιπόροι Σκιάθου.

Παράλληλα με την συνδρομή δεκάδων ιδιωτών, η ομάδα καθαριότητας του Δήμου υποστήριξε την όλη δράση με υλικά και συντονισμένη και εντατική παρουσία. Οχήματα και μηχανήματα του Δήμου μεταφόρτωναν τη συγκομιδή πολλών τόνων απορριμμάτων προς το Χυτά.

Εκ μέρους του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος» κατατέθηκαν ήδη επιστολές υπόψη του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων, όπου κοινοποιούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αντιμετώπιση των οποίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Παράλληλα προτείνονται λύσεις για το φαινόμενο της ανεξέλικτης εναπόθεσης απορριμμάτων και για τη διαχείριση των καντινών στις παραλίες ενόψει της διαδικασίας πλειοδοτικού διαγωνισμού παραχώρησης αυτών.

«Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εθελοντών, δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας. Στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που ζούμε, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη, η ευθύνη και η υποχρέωση να προστατεύσουμε, με κάθε δυνατό μέσο, τόπους μοναδικού φυσικού κάλλους που απλόχερα μας προσφέρει το νησί μας γιατί αποτελούν το μεγάλο “κεφάλαιό” μας για σήμερα και για το μέλλον» επισημαίνει το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Σκιάθος».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου