ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανοιξε ο κύκλος εργασιών για την ανάδειξη του Κάστρου της Σκιάθου

ανοιξε-ο-κύκλος-εργασιών-για-την-ανάδε-795937

Μνημείο με μακραίωνη ιστορία

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης της Μεσαιωνικής πόλης της Σκιάθου, του περίφημου Κάστρου, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Συγκεκριμένα ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στο Κάστρο της Σκιάθου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη και αποκατάσταση αρχαιολογικών μνημείων νοτιοδυτικής Μαγνησίας και Σκιάθου», οι οποίες περιλαμβάνουν καθαρισμούς και αποψιλώσεις στο χώρο του μνημείου. Η ομάδα που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο έργο εργάζεται με πολύ μεράκι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Σταυρούλα Σδρόλια, απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το Κάστρο της Σκιάθου. Αφού ενημερώθηκε για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στην μεσαιωνική καστροπολιτεία με φροντίδα και δαπάνες του συλλόγου «Φίλοι του Κάστρου» και τον Δήμο Σκιάθου αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν πρότεινε, και η Εθελοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν δράσει» ως δικαιούχος του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού (ΚΟΧ.Π.), συμπεριέλαβε σε αυτό και τη Σκιάθο.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και ήδη οργανώθηκε η ομάδα που για επτά μήνες θα απασχοληθεί στο Κάστρο κάτω από τις οδηγίες της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στην ομάδα συμμετέχουν οι Σάββας Αντωνίτσας, Αλέκος Αντωνίτσας, Αντώνης Σαρρής, Γιάννης Κουμιώτης με αρχαιολόγο την Σούλα Τσιπλή.

Ο σύλλογος «Φίλοι του Κάστρου» είχε δεσμευτεί και στον κ. Καραζούπη, πρόεδρο του «Εν Δράσει» αλλά και στην κ. Σδρόλια, να παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση του προγράμματος. Συνεπής στο λόγο του, ανέλαβε την προμήθεια των απαραίτητων εργαλείων και αναλώσιμων και την καθημερινή μεταφορά στο Κάστρο της ομάδας από το μέλος του, Αναστασία Φιλαρέτου.

Μετά την συνάντηση γνωριμίας μελών του συλλόγου με τα μέλη της ομάδας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, επισκέφτηκαν δύο μέρες μετά το Κάστρο η ομάδα εργασίας, από την πλευρά του Δήμου ο Δήμαρχος Ν. Πλωμαρίτης, ο αντιδήμαρχος Δ. Διολέττας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρ. Μασούρος ενώ από την πλευρά του Συλλόγου παρέστησαν οι Ι. Αγιομαμίτης, Παν. Καλογιάννης και Αν.Φιλαρέτου.

Ακολουθώντας τις οδηγίες της κ. Σδρόλια, η ομάδα ξεκίνησε με τον καθαρισμό των μονοπατιών. Έχοντας στην διάθεσή τους δύο χορτοκοπτικά, ήδη η είσοδος, τα περισσότερα μονοπάτια καθώς και οι περιοχές γύρω από τα εκκλησίες της Γέννησης του Χριστού, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Βασιλείου και τα ερείπια της Παναγίας της Μεγαλομάτας έχουν καθαριστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου