ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Σκιάθου

προχωρούν-οι-διαδικασίες-για-την-ιδιω-795940

Ο αερολιμένας της Σκιάθου συγκαταλέγεται στη δεύτερη ομάδα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ, παράλληλα, αναμένεται να αναδειχτούν τις προσεχείς ημέρες οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό και επιταχύνεται η διαδικασία για την παραχώρηση των πρώτων τεσσάρων τουριστικών λιμένων.

Τις εν λόγω κινήσεις ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ειδικότερα σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων, εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων, που χωρίζονται σε δύο ομάδες και περιλαμβάνουν 7- 10 αεροδρόμια η κάθε μία.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά έως τρία εκ των αεροδρομίων της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μια απόφαση που την παίρνει το κράτος, χωρίς να ρωτήσει την τοπική κοινωνία, τι πραγματικά επιθυμεί». Αναφερόμενος παράλληλα στην προοπτική που δημιουργεί η παραχώρηση του αεροδρομίου του νησιού σε ιδιώτη, ο κ. Πλωμαρίτης επισημαίνει ότι «εάν διαθέσει τα ανάλογα κονδύλια, μπορεί να αποβεί προς όφελος του νησιού».

Στο μεταξύ, προχωράει η αξιοποίηση της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι λιμένες του Αλίμου, του Πόρου, της Υδρας και της Νέας Επιδαύρου, καθώς εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων.

Μεταξύ των τουριστικών λιμένων που αναμένεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτη συγκαταλέγεται και ο λιμένας της Σκιάθου, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Σκιάθου και μάλιστα το ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του νησιού έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να αποδεσμευτεί η μαρίνα της Σκιάθου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης τονίζει ότι «το ζήτημα που μας απασχολεί είναι οι όροι παραχώρησης της μαρίνας, εάν θα είναι προς όφελος του νησιού και ποια θα είναι η όψη του λιμανιού, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι είμαστε τουριστικός προορισμός».

Υπενθυμίζεται ότι συζητήθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που κατέθεσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σκιάθου με αίτημα την μη υπαγωγή του τουριστικού λιμένα του νησιού στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στους προσεχείς μήνες.

Η προσφυγή κατατέθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και η τοπική κοινωνία διατυπώνει την ευχή οι ιθύνοντες να τείνουν ευήκοον ούς στο συγκεκριμένο αίτημα. Το σημείο που προβληματίζει επίσης την τοπική κοινωνία της Σκιάθου, εγείροντας σοβαρές αντιρρήσεις, είναι η μελέτη χωροθέτησης που εγκρίθηκε με το ΦΕΚ 799 Δ/1999, για την οποία το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, διατυπώνει το αίτημα της ακύρωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου