ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προσφυγή για τη μαρίνα της Σκιάθου

προσφυγή-για-τη-μαρίνα-της-σκιάθου-800866

Συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Η προσφυγή που κατέθεσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σκιάθου με αίτημα την μη υπαγωγή του τουριστικού λιμένα του νησιού στο ΤΑΙΠΕΔ, συζητήθηκε προχθές από το Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στους προσεχείς μήνες. Η προσφυγή κατατέθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, Πασχάλης Πασχάλης «ευχόμαστε να εισακουστεί το αίτημά μας, που είναι παράλληλα αίτημα όλου του νησιού».

Το βασικό αίτημα που διατυπώνεται από την τοπική κοινωνία και τους φορείς του νησιού, ταυτόχρονα, είναι η αποδέσμευση του Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνα), ο οποίος εκτείνεται από την αφετηρία των ΤΑΧΙ μέχρι το Μύλο (49,5 στρέμματα επιχώσεων και κτίρια 2.500 τ.μ.) από τη διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με παράλληλη ακύρωση της Μελέτης-Χωροθέτησης της Μαρίνας, όπως εγκρίθηκε με το ΦΕΚ 799 Δ/1999.

Οι κοινές θέσεις διατυπώνονται με την ίδια αγωνιστική διάθεση από την Επιτροπή Αγώνα για το μέλλον του λιμένα της Σκιάθου, που παρότι είναι νεοσύσταση, αναπτύσσει έντονη δράση. Στο πλαίσιο μάλιστα του κοινού αγωνιστικού μετώπου που έχει αναπτυχθεί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα και την συμμετοχή του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκιάθου, μία μέρα πριν την εκδίκαση της προσφυγής του Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου στο ΣτΕ, για την αποδέσμευση του λιμανιού.

Την κινητοποίηση υποστήριξαν όλοι οι φορείς του νησιού, με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου, καπετάνιος κ. Πασχ. Πασχάλης, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζαχαρίας Μαθηνός, ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής και ο καπετάνιος κ. Ιωαν. Παρίσης, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχ. Ταμείου Σκιάθου. Δυναμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο επίσης ο αρχιερατικός επίτροπος του νησιού, π. Γεώργιος Σταματάς.

Η διαμαρτυρία έκλεισε με πορεία κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου που απειλείται από την χωροθέτηση της προβλεπόμενης μαρίνας. «Η κινητοποίηση αυτή είναι η απαρχή του αγώνα μας για να αποτρέψουμε την βίαιη επέμβαση στο λιμάνι μας και να διασφαλίσουμε την υλοποίηση κάθε έργου που θα λαμβάνει υπόψη του την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θα σέβεται την αισθητική του τοπίου και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας» υπογραμμίζουν από κοινού τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το μέλλον του λιμένα της Σκιάθου.

Ένα ακόμη βασικό σημείο, στο οποίο δίνεται ανάλογη βαρύτητα είναι η συλλογή και επεξεργασία άλλων προτάσεων για τον επιβατικό λιμένα Σκιάθου, που δεν θα απαιτούν «μεγάλες επιχώσεις και τσιμεντοποίηση δυσανάλογα μεγάλης έκτασης συγκριτικά με την περιοχή της επέμβασης» όπως υπογραμμίζεται, με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου