ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κινητοποίηση για τη μαρίνα της Σκιάθου

κινητοποίηση-για-τη-μαρίνα-της-σκιάθο-713648

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στη Σκιάθο με βασικό αίτημα την ακύρωση της χωροθέτησης του ’99 που προβλέπει παρεμβάσεις στην μαρίνα οι οποίες χαρακτηρίζονται «δυσανάλογα μεγάλες, σε σχέση με την κλίμακα του νησιού». Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του λιμανιού με πρωτοβουλία της νεοσύστατης Επιτροπής Αγώνα για το μέλλον του λιμένα της Σκιάθου και την συμμετοχή του Δήμου Σκιάθου και των κατοίκων του νησιού, που υψώνουν από κοινού φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αλλά και στην προοπτική παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του νησιού στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο μεταξύ, έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σκιάθου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποδεσμευθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο τουριστικός λιμένας και να περιέλθει στην δικαιοδοσία του Δήμου Σκιάθου. Το βασικό αίτημα είναι η ακύρωση της χωροθέτησης της μαρίνας που προβλέπεται να κατασκευαστεί με το ΦΕΚ 799 του 1999. «Δεν είμαστε εναντίον της κατασκευής μιας μαρίνας και της ανάπτυξης του λιμανιού, αυτό είναι σαφές» διευκρινίζει ο Γιάννης Τσώμος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το μέλλον του λιμένα Σκιάθου. «Είμαστε ενάντιοι, τονίζει ο ίδιος, στην ένταξη του συγκεκριμένου τμήματος του λιμανιού που αντιστοιχεί στην μαρίνα, στο ΤΑΙΠΕΔ». Το σχέδιο που προωθείται προς υλοποίηση προβλέπει την κατασκευής μιας μαρίνας «η οποία είναι υπερμεγέθης σε σχέση με την Σκιάθο, είναι αντιλειτουργική, διότι παρεμποδίζει την λειτουργία του αεροδρομίου, αλλά και αντιαναπτυξιακή ταυτόχρονα, η οποία απορροφά στην ουσία όλο τον πλούτο του νησιού από τους ντόπιους και τον μεταβιβάζει στον ιδιώτη που θα κάνει την συγκεκριμένη επένδυση» επισημαίνει ο κ. Τσώμος.

Τα σημεία που δημιουργούν, στο μεταξύ, εντονότατες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Σκιάθου είναι οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν επιχώσεις σε έκταση περίπου 49.500 τμ και κτίσματα 2.300 περίπου τμ πάνω στην ζώνη του τουριστικού λιμένα, οι οποίες «δεν συνάδουν ούτε με την αισθητική ούτε με την κλίμακα, ούτε με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού» καταλήγει ο κ. Τσώμος. Στόχος και πρόθεση των μελών της Επιτροπής Αγώνα είναι, σημειωτέον, η συνέχιση των κινητοποιήσεων και των συλλογικών προσπαθειών, προκειμένου να καταργηθεί η εφαρμογή του σχεδίου που προβλέπεται για την μαρίνα της Σκιάθου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου