Διεθνής ο Παπαδιαμάντης

Τελευταία ενημέρωση: 2013-04-04, 16:50:09
Διεθνής ο Παπαδιαμάντης

Αφιερωμένη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Τέχνης του Γκρατς στο Palais Meran.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό του Προέδρου της εταιρίας Δρ. Κώστα Ριζοβάλη, ομιλία του Αντιπροέδρου Prof. Dr. Klaus Lichem, με θέμα «Η ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», αποσπάσματα από τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταφρασμένη στα γερμανικά θα διαβάσει ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντουζένης. Εκπροσωπώντας το Μουσείο Παπαδιαμάντη η κα Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη, θα παρουσιάσει με λόγο και εικόνα το ιστορικό του σπιτιού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Από τη Σκιάθο επίσης συμμετέχει ο κ. Κώστας Κουτούμπας θεολόγος, αγιογράφος και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, ο οποίος θα ψάλλει επιλογή από το υμνογραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η εκδήλωση θα κλείσει με το ιστορικό των τελευταίων στιγμών του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει παράλληλα στην Ελληνική και στη Γερμανική γλώσσα. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του κ. Κώστα Κουτούμπα, εμπνευσμένη από έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ο γνωστός Βολιώτης δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Λάκης Προγκίδης σε ένα άρθρο του προτείνει το εξής: «Πρέπει εμείς οι θαυμαστές και σχολιαστές του Παπαδιαμάντη, να πάρουμε κάποτε τη στροφή και να εξηγήσουμε τη ζωντάνια και την επικαιρότητα του Παπαδιαμαντικού έργου εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων». Την άποψη αυτή του Λάκη Προγκίδη συμμερίζεται ο Δήμος Σκιάθου και το Μουσείο Παπαδιαμάντη, και γι’ αυτό τον λόγο ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της Αυστρο-Ελληνικής Εταιρίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παραπάνω αφιέρωμα στο Γκρατς της Αυστρίας. Η ιδέα γι’ αυτή τη λογοτεχνική βραδιά γεννήθηκε στο Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όταν η κ. Κατερίνα Πολυζωίδου καθηγήτρια Μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς και μέλος της εταιρείας, επισκέφθηκε το Μουσείο Παπαδιαμάντη το καλοκαίρι του 2012.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
8
=