ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τα εύσημα στη Σκόπελο

τα-εύσημα-στη-σκόπελο-714803

Στις πρώτες θέσεις ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων το νησί

Σημαντική θέση αναπτύσσει στο πεδίο της ανακύκλωσης ο Δήμος Σκοπέλου, ο οποίος βρίσκεται μάλιστα στις πρώτες θέσεις εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων.

Τα παραπάνω υπογραμμίζονται στην συγχαρητήρια επιστολή που έλαβε πρόσφατα ο Δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Μιχελής, από τους υπευθύνους της εταιρίας ανακύκλωσης με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας. «Παρά την δύσκολη εποχή που διανύουμε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος σας κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις διαχείρισης αυτών των συσκευών.

Σας προτρέπουμε να συνεχίσετε και να αυξήσετε αυτή την δραστηριότητα, που ασφαλώς συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, στην τόσο σημαντική υπόθεση της ανακύκλωσης στην χώρα μας» επισημαίνεται στην ίδια επιστολή.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Δήμος Σκοπέλου στο πεδίο της ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής άνω των 20 τόνων άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών. Οι μέχρι στιγμής δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος, μεταφράζονται σε εντυπωσιακά αριθμητικά δεδομένα, σε ότι αφορά στην συγκέντρωση κάθε είδους άχρηστων ηλεκτρικών συσκευών, ενώ παράλληλα έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τους οκτώ τόνους άχρηστα αντικείμενα από γυαλί, προκειμένου να δοθούν προς ανακύκλωση.

Παράλληλα έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός λαμπτήρων φωτισμού, οι οποίοι οδεύουν επίσης προς ανακύκλωση και όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο συγκεκριμένο πεδίο. Τα δύο ευμεγέθη μεταλλικά δοχεία που έχουν τοποθετηθεί έξω από το Δημαρχείο του νησιού και την τοπική κοινότητα Κλήματος γέμισαν από άχρηστους λαμπτήρες φωτισμού, γεγονός που δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη η τοπική κοινωνία.

Στο μεταξύ, διευρύνεται ο κύκλος δράσης της ανακύκλωσης στην Σκόπελο με τους τομείς του χαρτιού, του αλουμίνιου και του πλαστικού, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Μια σειρά ενεργειών πραγματοποιήθηκαν, εξάλλου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ανάρτηση του κανονισμού καθαριότητας που έχει θεσπίσει ο Δήμος Σκοπέλου, έχει ως στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, του ΧΥΤΑ και της καθαριότητας του νησιού. Σύμφωνα μάλιστα με τον συγκεκριμένο κανονισμό προβλέπεται η επιβολή τσουχτερών προστίμων στους παραβάτες, τα οποία αγγίζουν τις 3.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Βασικό ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας του ντόπιου πληθυσμού πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι επικεφαλής του νησιού. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, απαγορεύεται ρητά η εναπόθεση άχρηστων αντικειμένων, υλικών ανακύκλωσης, άχρηστων οικιακών συσκευών, ή παλαιών επίπλων, κομμένων κλαδιών κλπ σε ανοιχτούς χώρους αλλά «οι ενδιαφερόμενοι θα έρχονται σε επικοινωνία με την υπηρεσία καθαριότητας, προκειμένου να συλλέγονται από τον Δήμο, όλα τα άχρηστα αντικείμενα» επισημαίνεται από τους επικεφαλής του Δήμου.

Παράλληλα απαγορεύεται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους η εγκατάλειψη οιωνδήποτε απορριμμάτων, η εναπόθεση σάκων απορριμμάτων έξω από τους κάδους συλλογής, η εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων προς αποκομιδή, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το “Γραφείο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης” του Δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου