ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Λαμπαδηφορία στη Σκιάθο

λαμπαδηφορία-στη-σκιάθο-715375

Αναλλοίωτα παραμένουν τα τοπικά έθιμα και οι παραδόσεις της Σκιάθου όπως η περίφημη λαμπαδηφορία που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, έχοντας σαφή σημειολογική αναφορά στην απελευθέρωση του γένους από τους Τούρκους.

Για το συγκεκριμένο έθιμο υπεύθυνοι ήταν παλαιότερα το Δημοτικό σχολείο του νησιού υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου. Συγκεντρώνονταν όλοι τότε στο Δημοτικό Σχολείο (δεδομένου ότι δεν υπήρχε ακόμα Γυμνάσιο), και ο Δήμος Σκιάθου μοίραζε λαμπάδες και κεριά και ξεκινούσε η λαμπαδηφορία, κατά τάξεις του τότε σχολείου, ενώ πίσω από τους μαθητές ακολουθούσαν οι ενήλικες.

Για ορισμένα χρόνια δεν πραγματοποιούνταν το συγκεκριμένο έθιμο, ώσπου στη δεκαετία του ΄90 ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου το αναβίωσε και τα τελευταία χρόνια έχει παραλάβει την σκυτάλη της συνέχισης της τοπικής παράδοσης ο Δήμος Σκιάθου, σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Σκιάθου.

Έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε η Λαμπαδηφορία από τα μέλη του ΣΕΟ και το Δήμο Σκιάθου και συμμετείχαν ο Πανοσιολογιότατος π. Λουκάς, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Διολέττας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Στο μεταξύ, με την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου στο νησί και την παραμονή της εορτής, τελέστηκε λατρευτικές εκδηλώσεις καθώς και περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Ευαγγελισμού, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός του Λυκείου Σκιάθου κ. Κωνσταντίνος Μπαράκος.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η σχολική παρέλαση και το απόγευμα παρουσιάστηκαν Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε επίσης επίκαιρη εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου, με ομιλητή τον π. Γεώργιο Σταματά.

Τέλος, ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με το Τοπικό Τμήμα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού συμμετείχε στην εκδήλωση «η Ώρα της Γης 2013». Τα μέλη του Τοπικού Τμήματος Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού μαζί με κατοίκους του νησιού, αφού έκαναν μια μεγάλη βόλτα με τα ποδήλατα γύρω από την πόλη της Σκιάθου συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της χερσονησίδας στο Μπούρτζι. Κρατώντας φαναράκια και κεριά, ερμήνευσαν, συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγούδια για την προστασία του περιβάλλοντος, τους στίχους των οποίων έγραψαν τα μέλη του ΣΕΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου