ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανακύκλωσαν 90 τόνους πλαστικό

ανακύκλωσαν-90-τόνους-πλαστικό-715944

Δυναμική περιβαλλοντική δράση αναπτύσσει η «Πράσινη Αλεπού» της Σκιάθου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην συγκέντρωση και ανακύκλωση 90 τόνων πλαστικών μπουκαλιών, μέχρι στιγμής. Ο δραστήριος Σύλλογος που συμπλήρωσε πρόσφατα δύο χρόνια δράσης, συγκέντρωσε παράλληλα 2 τόνους άχρηστα κουτάκια αλουμινίου, τα οποία επίσης δόθηκαν για ανακύκλωση. Τριάντα γυναίκες με δυναμισμό και πολύ μεράκι πρωτοστατούν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μεταφέροντας μάλιστα με τα δικά τους οχήματα, ελλείψει εξοπλισμού, τα άχρηστα αντικείμενα που προορίζονται για ανακύκλωση. Όπως εξηγεί η κ. Γκάμπι Μουτζούρη, γραμματέας στην «Πράσινη Αλεπού» τα δύο οχήματα που διέθετε ο Σύλλογος για την υλοποίηση των στόχων του «έχουν τεθεί δυστυχώς εκτός λειτουργίας και γι’ αυτό τον λόγο διεξάγεται διεθνής διαδικτυακή προσπάθεια» προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται, για την αγορά δύο νέων οχημάτων.

«Οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει αποδέκτες του μηνύματος και ήδη συγκεντρώνονται χρήματα για την αγορά δύο νέων οχημάτων, προκειμένου να αντικαταστήσουμε τα παλιά οχήματα που είχαμε στην διάθεσή μας και έχουν πλέον τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας από τις αρχές Φεβρουαρίου» επισημαίνει η ίδια. Στο μεταξύ, τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου έχουν επιστρατεύσει τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, συγκεντρώνοντας από κάθε γωνιά του νησιού, άδεια πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου, τα οποία στην συνέχεια οδεύουν προς ανακύκλωση.

Γυναίκες από διάφορες χώρες του εξωτερικού, οι οποίες ζουν στην Σκιάθο, ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο μιας αξιόλογης εθελοντικής πρωτοβουλίας, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικός στόχος των «Πράσινων Αλεπούδων» είναι η διεύρυνση της ανακύκλωσης προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να προστεθούν σταδιακά και άλλα υλικά. «Εχουμε φτιάξει δικά μας καλάθια, τα οποία έχουμε τοποθετήσει σε διάφορα σημεία του νησιού, στην αγορά, στις παραλίες και σε όλες τις στάσεις των λεωφορείων, όπου τοποθετούμε ένα δίχτυ, το οποίο αντικαθιστούμε μόλις γεμίσει. Τα μπουκάλια που συγκεντρώνονται, μεταφέρονται σε αποθήκη, αφού χωριστούν σε χρωματιστά και διαφανή. Στην συνέχεια πρεσάρονται και όταν συγκεντρωθούν έξι περίπου τόνοι πλαστικών, μεταφέρονται με φορτηγό και έξοδα του Συλλόγου, εκτός του νησιού, για ανακύκλωση» εξηγεί η κ. Μουτζούρη. Οι δραστήριες γυναίκες που έχουν θέσει ως στόχο ζωής την προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετούν μια καινοτόμα πρωτοβουλία, που βασίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Σύλλογος που είναι απότοκο της Διεθνούς Ενωσης Γυναικών Σκιάθου, συνεχίζει πλέον αυτόνομα την πορεία του, φιλοδοξώντας να εντάξει στην ίδια προσπάθεια ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του τοπικού πληθυσμού. Κοινή θέση των μελών του Συλλόγου είναι ότι μέσω της ανακύκλωσης, απορρέουν πολλά οφέλη για το νησί, τον ΧΥΤΑ, τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και τις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η εικόνα της Σκιάθου προς τα έξω, προς όφελος, εν τέλει, της τουριστικής κίνησης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου