ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκπαίδευση ενηλίκων στη Σκόπελο

εκπαίδευση-ενηλίκων-στη-σκόπελο-1204

Προωθείται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η δημιουργία κέντρου δια βίου μάθησης

Προτεραιότητα αποτελεί για τον Δήμο Σκοπέλου η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης –Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας», που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και των τριών νησιωτικών Δήμων, καθώς ανάλογες προτάσεις έχουν διατυπώσει παράλληλα τόσο ο Δήμος Σκιάθου, όσο και ο Δήμος Αλοννήσου.

Σύμφωνα με την θέση που διατυπώνουν οι επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, να έχουν πρόσβαση στην κατάρτιση και κυρίως την γνώση, μέσω του προγράμματος πρόγραμμα «Δια βίου μάθησης» και της δημιουργίας ΚΕΚ. Στόχος είναι η συγκεκριμένη δομή να λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά και γι’ αυτό τον λόγο έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο των αρχών της ισότητας των ευκαιριών και της μη διάκρισης εξαιτίας της φυλής ή της εθνικής καταγωγής, της θρησκείας ή και των πεποιθήσεων, της ύπαρξης αναπηρίας, του φύλου και της ηλικίας, τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης απευθύνονται σε όλους, ενήλικες άνεργους και εργαζόμενους, ανεξάρτητα από φύλο, μορφωτικό επίπεδο, χώρα καταγωγής, θρησκεία, τόπο διαμονής, νέους, φοιτητές κ.λπ., με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον τους για γνώση και ενεργό συμμετοχή.
Ο αριθμός των εκπαιδευομένων, που μπορούν να ενταχθούν σε ένα τμήμα μάθησης εξαρτάται από τον τύπο του τμήματος.

Σε κάθε τμήμα μάθησης ο αριθμός των εκπαιδευόμενων κυμαίνεται μεταξύ 12 και 20 ατόμων. Ο αριθμός 12 ατόμων αποτελεί το ελάχιστο όριο έναρξης κάθε τμήματος μάθησης. Στον όρο «Δια βίου μάθηση» εντάσσονται όλες οι μορφές μαθησιακών δραστηριοτήτων στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, που αποσκοπούν στην απόκτηση ή την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, στην επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη του ατόμου, στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη της ικανότητας ενεργού συμμετοχής στα κοινά και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Περιλαμβάνει δε την τυπική εκπαίδευση, τη μη τυπική εκπαίδευση και την άτυπη μάθηση.

Μεταξύ των βασικών σημείων του προγράμματος είναι η αρχική επαγγελματική κατάρτιση, η οποία προσφέρει βασικές επαγγελματικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες σε ειδικότητες και εξειδικεύσεις με στόχο την ένταξη, επανένταξη, επαγγελματική κινητικότητα και ανέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, καθώς και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση συμπληρώνει, εκσυγχρονίζει ή και αναβαθμίζει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίες αποκτήθηκαν από τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης ή από επαγγελματική εμπειρία με στόχο την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση της εργασίας και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

Ουσιαστικής σημασίας ενότητα είναι, επίσης, η γενική εκπαίδευση ενηλίκων που περιλαμβάνει όλες τις οργανωμένες μαθησιακές δραστηριότητες που απευθύνονται σε ενηλίκους και στοχεύουν στον εμπλουτισμό γνώσεων, στην ανάπτυξη και βελτίωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και της ιδιότητας του ενεργού πολίτη, καθώς και στην άμβλυνση των μορφωτικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου