ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τρίμηνη παράταση λειτουργίας

τρίμηνη-παράταση-λειτουργίας-4419

Τρίμηνη παράταση λειτουργίας δίνεται έως τις 17 Ιουνίου στις ΔΟΥ Σκιάθου και Σκοπέλου, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες, δίνεται τρίμηνη παράταση στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας 20 συνολικά ΔΟΥ σε ισάριθμα νησιά, στα οποία λειτουργεί μία μόνο φορολογική μονάδα. Η παράταση δίνεται προκειμένου, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν την μετάβαση φορολογουμένων στις ΔΟΥ, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές.

Στο μεταξύ, οι τοπικές κοινωνίες, φορείς, επαγγελματίες και κάτοικοι υψώνουν από κοινού φωνή διαμαρτυρίας, ζητώντας την παραμονή των συγκεκριμένων υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των νησιών. Την απόλυτη συμπαράστασή τους στο αίτημα της Σκιάθου και της Σκοπέλου διατυπώνουν αντίστοιχα οι φορείς και η τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, δεδομένου ότι εξυπηρετούνται στην Σκόπελο και επισημαίνουν ότι είναι ασύμφορη από κάθε άποψη η μετάβασή τους στην χερσαία Μαγνησία.

Επιτακτικό προβάλλει το αίτημα της παραμονής των ΔΟΥ στους νησιωτικούς Δήμους, οι οποίοι μετά από την προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επανέρχονται με κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας ότι «το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. στα νησιά είναι ενάντια και στο δημόσιο συμφέρον και σε όλους τους έλληνες νησιώτες». Τα νησιά των Βορείων Σποράδων, συμπαρατάσσονται με την παραπάνω πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι νησιωτικοί Δήμοι ανά την Ελλάδα, διατυπώνοντας από κοινού τους λόγους για τους οποίους καθίσταται επιβεβλημένη η παραμονή και λειτουργία των ΔΟΥ, χωρίς τροποποιήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων που έχει ήδη εφαρμοσθεί στις χερσαίες περιοχές.

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας των νησιωτικών Δήμων προς το αρμόδιο Υπουργείο, καθίσταται σαφές ότι «χωρίς την παρουσία μίας Δ.Ο.Υ. σε κάθε νησί, θα υπάρξει δυσαναπλήρωτο κενό και μεγάλη δυσχέρεια στις συναλλαγές όλων των φυσικών και νομικών προσώπων με το δημόσιο, καθώς εκτός των δεκάδων εργασιών, που πραγματοποιούνται στις Δ.Ο.Υ». Οι Δήμαρχοι των νησιών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις τρέχουσες εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «οι Δ.Ο.Υ. στα νησιά και μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης είσπραξης φόρων και εισφορών όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των τοπικών οικονομιών». Το σημείο στο οποίο δίνεται παράλληλα έμφαση είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών και η διατήρηση ενός ανεκτού επιπέδου διαβίωσης στις δύσκολες συνθήκες, που αντιμετωπίζουν και οι έλληνες νησιώτες.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου