ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βγήκαν στους δρόμους οι Σκοπελίτες

βγήκαν-στους-δρόμους-οι-σκοπελίτες-7357

Περισσότεροι από χίλιοι Σκοπελίτες κάθε ηλικίας υπολογίζεται ότι συμμετείχαν στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα του νησιού παρέμειναν για πρώτη φορά χθες κλειστά ενώ φορείς και κάτοικοι του νησιού, ύψωσαν από κοινού φωνή διαμαρτυρίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και του Σωματείου Οικοδόμων της Σκοπέλου. Στο μεταξύ, έγινε συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ και της ΔΟΥ Σκοπέλου, με κυρίαρχο αίτημα να παραμείνουν στο νησί, ενώ τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι, με απόφαση των αντίστοιχων συνδικαλιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα βασικά αιτήματα που διατυπώνονται από όλη την κοινωνία της Σκοπέλου είναι «να επαναλειτουργήσει άμεσα το διοικητικό τμήμα της ΔΕΗ στο νησί. Να μην κλείσει η ΔΟΥ και το ΙΚΑ, να σφραγίζονται χωρίς προϋποθέσεις τα βιβλιάρια ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και όλοι να έχουν γιατρό και φάρμακα. Να καταργηθούν, παράλληλα, όλα τα χαράτσια και οι φόροι στο πετρέλαιο και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης». Επίσης «να μειωθεί ο ΦΠΑ, να υπάρχει φθηνή και ασφαλής διασφάλιση φθηνής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την χερσαία Ελλάδα, με ευθύνη του κράτους, να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, να μην μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό ο Δήμος και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 50% και να στηριχθεί και να επιδοτηθεί ο ελαιουργικός συνεταιρισμός, ώστε να δημιουργηθεί καινούριο Εργοστάσιο-Ελαιοτριβείο».

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Δημοτικό καφενείο της Σκοπέλου και ακολούθησε πορεία έως το Δημαρχείο, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στον Δήμαρχο του νησιού. Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυναν ο Γιώργος Γούλας εκ μέρους των εργαζομένων του Δήμου, η Βαρβάρα Αναγνώστου εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου, ο Παντελής Μπετσάνης εκ μέρους των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο Πατσής Σπύρος εκ μέρους του Σωματείου Οικοδόμων. Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Πατσής, τα αιτήματα του νησιού θα σταλούν σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και αναλόγως της ανταπόκρισης που θα υπάρξει, θα καθοριστούν οι περαιτέρω δράσεις που θα αναπτυχθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Μιχελής παραβρέθηκε και απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στην χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στηρίζει τα αιτήματα που διατυπώνονται, ενώ προσέθεσε ότι «ως Δημοτική Αρχή καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα του νησιού». Την στήριξή του εξέφρασε επίσης ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου Ορέστης Παπαχρήστου, ο οποίος παρέστη στην κινητοποίηση, τονίζοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα των νησιών είναι κοινά.

Την χθεσινή απεργία στήριξαν επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Σκοπέλου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Σκοπέλου, ο Σύλλογος Αλιέων Σκοπέλου, το ΠΑΜΕ Σκοπέλου, η Λαϊκή επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου, η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Σκοπέλου και ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου, δίνοντας δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση, που χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανής στα χρονικά της Σκοπέλου».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου