ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στο «μικροσκόπιο» τρεις Σκιαθίτες

στο-μικροσκόπιο-τρεις-σκιαθίτες-22074

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η υπόθεση του Σκιαθίτη στο όνομα του οποίου βρέθηκαν να είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα του εξωτερικού 8.500.000 ευρώ και ο οποίος κλήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσής τους ή να πληρώσει το φόρο 45% και το υπόλοιπο να μπορεί να το κάνει ανάληψη.

Την ίδια ώρα οι εφοριακοί του Βόλου εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις και όλα τα δυνατά σενάρια, για να δουν ποιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού, καθώς ο Σκιαθίτης που εμφανίζεται σε αυτόν είναι γνωστό για όσους κατοικούν στο νησί του Παπαδιαμάντη ότι η οικονομική του κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην Α΄- Β΄ Εφορία του Βόλου έχουν φτάσει διάφορες πληροφορίες οι οποίες και αξιολογούνται από τους υπεύθυνους.

Μία από αυτές κάνει λόγο για τρία άτομα από διαφορετικούς επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς χώρους στο νησί, οι οποίοι είναι γνωστοί στους Σκιαθίτες ότι διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και οι οποίοι, κάτω από διαφορετικούς για τον καθένα λόγους, θα μπορούσαν να έχουν ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο θέλησαν να καταθέσουν σε τράπεζες του εξωτερικού σε άλλο όνομα αλλά με διαφορετικό ΑΦΜ, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αποφύγουν το σκόπελο της υψηλής φορολόγησης ή της αιτιολόγησής τους, αν πρόκειται από έκνομες δραστηριότητες.

Κάτι που θα τους έθετε προ των ευθυνών τους, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα ενέπιπταν στις διατάξεις που αφορούν στο ξέπλυμα βρώμικού χρήματος.

Το κύκλωμα του τζόγου

Εξάλλου εδώ και είκοσι μέρες περίπου η ΔΟΥ Βόλου έχει ζητήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς Μουζακίτη και Πεπόνη να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για έναν από τους συλληφθέντες που εμπλέκεται στο κύκλωμα του παράνομου τζόγου που αποκαλύφθηκε στο Βόλο. Στην Α΄ – Β΄, ΔΟΥ κρατούν τα στόματά τους ερμητικά κλειστά, καθώς οι οδηγίες από τη Διεύθυνση είναι αυστηρές για τη μη διαρροή πληροφοριών για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς δεν έχει δοθεί ακόμη, καθώς στελέχη των ΔΟΥ σπεύδουν να σημειώσουν ότι η έγκριση από τους οικονομικούς εισαγγελείς συνήθως καθυστερεί για δύο περίπου μήνες, αφού είναι εκατοντάδες τα αιτήματα που διατυπώνονται απ΄ όλη τη χώρα προς τους κ.κ. Μουζακίτη και Πεπόνη.

Επιπλέον την ίδια στιγμή επειδή στην τοπική κοινωνία γίνεται λόγος για υπερβολικά μεγάλα ποσά που υπάρχουν σε δύο τουλάχιστον τραπεζικούς λογαριασμούς ενός από τους εγκεφάλους του κυκλώματος, οι εφοριακοί, σύμφωνα με πληροφορίες που εξωδίκως έχουν αντλήσει κάποια πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες, είναι πολύ πιο φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι τα χρήματα που πρέπει να υπάρχουν στο όνομα ενός εκ των «εγκεφάλων» του κυκλώματος είναι πολύ λιγότερα.

Τα εμβάσματα στο εξωτερικό Τέλος, παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους είχαν βγάλει χρήματα (εμβάσματα) στο εξωτερικό την τριετία 2009 – 2011, προκειμένου να τα δικαιολογήσουν φορολογικά. Αν και στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Βόλου σταμάτησαν να προσέρχονται φορολογούμενοι που είχαν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που δεν έχουν σπεύσει να αιτιολογήσουν τα εμβάσματά τους.

Ο ακριβής αριθμός και τα ονόματα όσων δεν προχώρησαν στην κατάθεση συμπληρωματικής ή τροποποιητικής δήλωσης για την επίμαχη τριετία, θα γνωστοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στη ΔΟΥ Βόλου τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, από τους ελεγκτές.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου