ΣΠΟΡΑΔΕΣ

GPS στο δίκτυο ύδρευσης Σκιάθου

gps-στο-δίκτυο-ύδρευσης-σκιάθου-22689

Πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα καταμετρητών θα τοποθετηθεί υπογείως, σε διάφορα κομβικά σημεία του δικτύου ύδρευσης της Σκιάθου, προκειμένου να εντοπίζεται αλλά και να αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε πιθανό πρόβλημα διαρροής.

Το παραπάνω σύστημα θα λειτουργεί με GPS και θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά στην Σκιάθο, κατόπιν συνεργασίας της ΔΕΥΑΣ, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η εγκατάσταση του λεγόμενου έξυπνου δικτύου, εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην διευκόλυνση του έργου της ΔΕΥΑΣ και την άμεση διευθέτηση κάθε πιθανής διαρροής ή βλάβης, η οποία υπό άλλες συνθήκης δεν θα ήταν δυνατό να εντοπιστεί άμεσα, διότι θα υπάρχει άμεση on line πληροφόρηση της υπηρεσίας μέσω υπολογιστή, για το σημείο όπου σημειώνεται η βλάβη και τις ακριβείς του συντεταγμένες.

Η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης της Σκιάθου, ένα έργο φιλόδοξο, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί αίτημα ετών για το νησί.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου, Χρήστος Μασσούρος «το έργο μπορεί να υλοποιηθεί διότι είναι ώριμο, η μελέτη είναι ολοκληρωμένη και έχουν κατατεθεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Περιφέρεια. Ευελπιστούμε, προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα μάλιστα και με την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Αγοραστό, με το οποίο έχουμε διαρκή συνεργασία, μετά τον Μάιο θα μπορέσουμε να έχουμε και την χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημοπρατηθεί άμεσα». Η αλλαγή του παλιού δικτύου ύδρευσης είναι έργο προτεραιότητας για την Σκιάθο, προκειμένου να εκλείψουν οι απώλειες νερού που υπάρχουν, λόγω παλαιότητας του συστήματος.

Στο μεταξύ, προχωράει με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία που αφορά στην επανάληψη της δημοπράτησης του έργου διασύνδεσης της γεώτρησης του Αγίου Αντωνίου με την υφιστάμενη δεξαμενή, και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δέκα περίπου ημερών, προκειμένου να υλοποιηθεί και το συγκεκριμένο έργο.

Παράλληλα προωθείται η αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης στις Κουκουναριές αλλά και η επέκτασή του μέχρι την περιοχή Τρούλος, καθώς και η επέκταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή Βασιλιάς «προκειμένου να συλλέγονται τα λύματα από τις ξενοδοχειακές μονάδες και να διατηρήσουμε καθαρές τις ακτές, προστατεύοντας παράλληλα τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού» επισημαίνει ο κ. Μασσούρος.

Βασικό σημείο στο οποίο δίνεται επίσης βαρύτητα, είναι η εξεύρεση και νέων πηγών νερού, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού του δικτύου. Στις σκέψεις και τους άμεσους στόχους, συγκεκριμένα, των ιθυνόντων της ΔΕΥΑΣ, είναι η πραγματοποίηση εργασιών γεώτρησης στην περιοχή της Μεγάλης Άμμου.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει γεώτρηση που θα μας δώσει μεγάλη ποσότητα νερού στην περιοχή της Μεγάλης Άμμου και γι’ αυτό τον λόγο σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε υδρομάστευση, προκειμένου το νερό από την συγκεκριμένη περιοχή να διοχετευθεί στο δίκτυο που προέρχεται από την Φτελιά και να έχουμε ταυτόχρονα και τρίτη πηγή βοήθειας και προμήθειας νερού».

Κοινό σημείο όλων των παραπάνω πρωτοβουλιών είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, κατ’ επέκταση δε και των επισκεπτών, παράλληλα όμως και η εξάλειψη των προβλημάτων που υπάρχουν.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου