ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ελλείψεις στα νησιά

ελλείψεις-στα-νησιά-32591

Εντονη ανησυχία προκαλούν σε φορείς, επαγγελματίες και κατοίκους των νησιών οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε είδη πρώτης ανάγκης, λαχανικά, τρόφιμα και φάρμακα, λόγω της πανελλήνιας απεργίας των ναυτεργατών, ενώ παράλληλα οι ίδιοι υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης επίλυσης των αιτημάτων της ΠΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι η πανελλήνια απεργία των ναυτεργατών, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, με κύρια αιτήματα την άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου, την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ Μνημονίων καθεστώς, την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών, την άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, την καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας και την επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους.

Με νέα 48ωρη απεργία, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει και σήμερα, συνεχίζουν στο μεταξύ, τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτεργάτες, μετά από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα τα πλοίο και το φλάιν κατ, που κινούνται στην γραμμή Βόλου-Βορείων Σποράδων και αντίστροφα, να παραμένουν δεμένα και κατά συνέπεια να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η τροφοδοσία των νησιών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Μαρία Κανταράκια, δημοτική σύμβουλος και ιδιοκτήτρια εταιρίας τροφοδοσίας καταστημάτων της Σκιάθου, επισημαίνει ότι «οι ελλείψεις είναι πλέον εμφανείς στα γαλακτοκομικά κυρίως προϊόντα αλλά και στα αποθέματα του κρέατος που εξαντλούνται σταδιακά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αρχίζει πλέον να ανησυχεί. Από την πλευρά μας, τονίζει η ίδια, κατανοούμε απολύτως την κατάσταση και τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών και πραγματικά ευχόμαστε να βρεθεί σύντομα λύση. Η απεργία της ΠΝΟ, προσθέτει η κ. Κανταράκια, είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της τοπικής κοινωνίας και ο κόσμος συμπαρίσταται, αλλά ταυτόχρονα ανησυχεί λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν σε διάφορα αναγκαία είδη».

Πέρα από τις ελλείψεις σε διάφορα είδη διατροφής, ανάλογο πρόβλημα σημειώνεται και σε φάρμακα. Όπως αναφέρουν μάλιστα φαρμακοποιοί της Σκιάθου, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα όπως καρδιολογικά, φάρμακα για διαβητικούς, αντιυπερτασικά κ.λ.π.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική Σκόπελο, ο Δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Μιχελής, αναφέρει ότι «υπάρχουν Σκοπελίτες οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Βόλο και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο νησί. Είναι σημαντικά τα αιτήματα των ναυτεργατών και ελπίζουμε να ικανοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια των πλοίων. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς την μετακίνηση του τοπικού πληθυσμού, προς και από τον Βόλο, προκειμένου να μεταβούν σε γιατρούς ή σε διάφορες υπηρεσίες. Ελπίζουμε, καταλήγει ο ίδιος, ότι θα δοθεί άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, προκειμένου να λήξει η απεργία».

Σειρά προβλημάτων αντιμετωπίζει, παράλληλα και η Αλόννησος, η οποία παραμένει χωρίς ανεφοδιασμό από την προπερασμένη Πέμπτη, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, οι οποίες δεν επέτρεψαν στο πλοίο να προσεγγίσει, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη, αντίστοιχα, ξεκίνησε η πανελλήνια απεργία της ΠΝΟ. Μεταφέροντας τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, αναφέρει ότι «κατανοώ απολύτως τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, στον κλάδο της ναυτιλίας, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο νησί, αλλά και άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στην Αλόννησο και δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Βόλο. Ευχόμαστε, προσθέτει ο ίδιος, να λυθούν τα αιτήματα των απεργών. Πιστεύουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα που διατυπώνονται από τους εργαζόμενους στον κλάδο της ναυτιλίας, προκειμένου να λήξει η απεργία και να λυθούν, παράλληλα, και τα προβλήματα των νησιών».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου