ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παράκτια γεωλογική έρευνα στη Σκόπελο

παράκτια-γεωλογική-έρευνα-στη-σκόπελ-56519

Η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικών αλλαγών βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα στη Σκόπελο η δραστήρια ομάδα της Επίκουρης Καθηγήτριας κ. Νίκης Ευελπίδου από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το επίκεντρο των ερευνών της ομάδας ήταν η μελέτη των μεταβολών της θάλασσας, που σχετίζονται τόσο με την παγκόσμια μεταβολή στάθμης θάλασσας λόγω κλιματικών αλλαγών (ευστατικές κινήσεις), όσο και με την τεκτονική που έχει επηρεάσει την περιοχή τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Για το σκοπό αυτό μελετήθηκε το υποθαλάσσιο τμήμα των απόκρημνων βραχωδών περιοχών στις οποίες έχουν αποτυπωθεί ενδείξεις μεταβολών της θαλάσσιας στάθμης.

Το έργο της ερευνητικής ομάδας διεξήχθη με επιτυχία χάρη στην συμβολή και άμεση ανταπόκριση του Δήμου Σκοπέλου και ιδιαίτερα του Δημάρχου κ. Γιώργου Μιχελή, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίησή του σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Μιχελής εξασφάλισε τόσο τη φιλοξενία των ερευνητών στη Σκόπελο κατά τη διάρκεια της έρευνας, όσο και τη χρήση ταχύπλοου σκάφους για τις ανάγκες της παράκτιας εργασίας. Κοντά στην ομάδα βρέθηκε και η κ. Ρέκκα Δήμητρα, ειδική συνεργάτης του Δημάρχου, η οποία συντόνισε τη μετάβασή της στη Σκόπελο.

Ιδιαίτερη πολύτιμη ήταν και η συμβολή και υποστήριξη του κ. Βαγγέλη Λεμονή, ο οποίος συνόδευσε τους ερευνητές με το σκάφος, δείχνοντας έμπρακτα την περιβαλλοντική του ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον του.

Η παράκτια έρευνα της ομάδας διεξήχθη με επιτυχία και τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν στην διεθνή κοινότητα τον προσεχή χειμώνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου