ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Περιβαλλοντικές δράσεις από το θρανίο

περιβαλλοντικές-δράσεις-από-το-θρανί-67339

Εποικοδομητική συνάντηση με τους μαθητές της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αλοννήσου είχε χθες ο Δήμαρχος του νησιού, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος ανέπτυξε δημιουργικό διάλογο με τα παιδιά για το θέμα της ανακύκλωσης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και στο πλαίσιο αυτό διατυπώθηκε η πρόταση «υιοθέτησης» μιας ακτής του νησιού από τους μαθητές της παραπάνω τάξης. Αφορμή για την χθεσινή συνάντηση, που εξελίχθηκε σε γόνιμο διάλογο, με ενδιαφέρουσες προτάσεις, αποτέλεσαν οι επιστολές που έλαβε πρόσφατα ο κ. Βαφίνης από τους μαθητές του σχολείου. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα των παιδιών δόθηκαν δια ζώσης, στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, η οποία θα επαναληφθεί και μετά την περίοδο των γιορτών.

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου επισκέφτηκε, συγκεκριμένα, χθες το πρωί την τάξη όπου φοίτησε κι ο ίδιος ως μαθητής, άκουσε προσεκτικά τις απορίες και τους προβληματισμούς των παιδιών και τους πρότεινε δράσεις που θα ενισχύσουν την βιωματική τους εμπειρία πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Η μία εκ των προτάσεων που διατύπωσε μάλιστα, αφορά στην τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στο προαύλιο του σχολείου.

«Τα παιδιά θα μας ενημερώσουν με την σειρά τους για τον αριθμό των κάδων ανακύκλωσης που επιθυμούν να τοποθετηθούν στο προαύλιο του σχολείου, θα επιλέξουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και η Δ΄ τάξη θα έχει την ευθύνη, αλλά και την οργάνωση της παραπάνω πρωτοβουλίας, προκειμένου οι μαθητές να εμπεδώσουν μέσα από σχολικές δράσεις την έννοια της ανακύκλωσης» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου. Αναλύοντας την δεύτερη πρόταση που διατύπωσε, ο κ. Βαφίνης αναφέρει ότι «αφορά στην υιοθέτηση μιας παραλίας του νησιού, για τον καθαρισμό της οποίας θα είναι υπεύθυνη η Δ τάξη του Δημοτικού Σχολείου» δεδομένου ότι η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Και οι δύο προαναφερθείσες προτάσεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους μαθητές, οι οποίοι θα τις επεξεργαστούν προσεκτικά, προκειμένου να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες δράσεις.

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου δηλώνει «εντυπωσιασμένος από το επίπεδο γνώσεων και την ώριμη σκέψη των παιδιών» ενώ δεν παρέλειψε να αναλύσει τις επιμέρους συντεταγμένες του θέματος ανακύκλωση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος «για να υλοποιηθεί στην πράξη η ανακύκλωση πρέπει να τοποθετηθεί κινητή μονάδα επεξεργασίας των άχρηστων υλικών, προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος και να μειωθεί παράλληλα το κόστος μεταφοράς τους».

Ο κ. Βαφίνης καθιστά σαφές ότι «αν δεν προϋπάρξει η αναγκαία επεξεργασία των ανακυκλούμενων απορριμμάτων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ανακύκλωση. Το κάθε είδος για να μεταφερθεί και να είναι βιώσιμη και συμφέρουσα η μεταφορά, πρέπει να προηγηθεί κομποστοποίηση και δεματοποίηση, ώστε να μικρύνει η μάζα, να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και να είναι συμφέρουσα η διαδικασία για την εταιρία που θα την αναλάβει».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου