ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συστράτευση αλληλεγγύης

συστράτευση-αλληλεγγύης-72253
Εντείνονται οι εθελοντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο πεδίο της στήριξης των απόρων κατοίκων και των τριών νησιών και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί χώρος συγκέντρωσης τροφίμων στην Σκόπελο, ενώ παράλληλα διερευνάται η ίδια προοπτική και στην Αλόννησο. Σε εποχές κρίσης δίνεται ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην συνένωση εθελοντικών δυνάμεων, με επίκεντρο την στήριξη των απόρων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες συγκέντρωσης τροφίμων και ενδυμάτων. Στην Σκιάθο, ειδικότερα, οι εθελοντές και οι Σύλλογοι του νησιού έχουν ήδη αναλάβει δράση την οποία συντονίζει το νεοσύστατο γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Σκιάθου, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Στην Σκόπελο, αντίστοιχα, λειτουργεί ήδη κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο τροφοδοτεί τις ανάγκες των αναξιοπαθούντων κατοίκων του νησιού, με πρωτοβουλία του γραφείου εθελοντισμού που έχει δημιουργήσει ο Δήμος. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η υπεύθυνη του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Σκοπέλου, Μάχη Παπαδαυΐδ «συγκεντρώνουμε διάφορα τρόφιμα, τα οποία διανέμουμε σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο και είναι σημαντική, προσθέτει η ίδια, η συνδρομή του κόσμου». Στο κοινωνικό παντοπωλείου που έχουν δημιουργήσει οι εθελοντές της Σκοπέλου, συγκεντρώνονται όλα τα είδη που είναι αναγκαία για καθημερινή οικιακή χρήση, όπως κάθε είδους τρόφιμα, σαμπουάν, χαρτί υγείας κ.λ.π., τα οποία προσφέρονται σε όσους κατοίκους του νησιού τα έχουν ανάγκη.

Στους άμεσους στόχους του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Σκοπέλου είναι, εξάλλου, η διοργάνωση μπαζάρ ρούχων, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση σε συμβολικές τιμές. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα διατεθεί στους απόρους του νησιού, στηρίζοντας παράλληλα το εθελοντικό έργο κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται σε τοπικό επίπεδο.

Εξίσου δυναμικές δραστηριότητες αλληλεγγύης αναπτύσσονται παράλληλα και στην Αλόννησο, με τον εφημέριο της ενορίας Αγίας Παρασκευής, π. Αβραάμ Αποστολίδη, να πρωτοστατεί. Στην παρούσα φάση συγκεντρώνονται ρούχα και τρόφιμα τα οποία θα σταλούν στην Μητρόπολη Χαλκίδος, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων που έχει δημιουργήσει. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 10 μεγάλα κουτιά γάλα μακράς διαρκείας, 80 κιλά ζάχαρη και 70 κιλά μακαρόνια περίπου κι όπως αναφέρει ο π. Αβραάμ «η προσπάθεια θα συνεχιστεί, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα».

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης η προοπτική υλοποίησης ανάλογης πρωτοβουλίας και στην Αλόννησο κι όπως επισημαίνει ο π. Αβραάμ «είναι στους στόχους μας η δημιουργία τράπεζας τροφίμων και στην Αλόννησο και παρά το γεγονός ότι είναι ελάχιστοι οι άποροι στο νησί μας, θα εντείνουνε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στο μέλλον». Το καθιερωμένο γεύμα αγάπης θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και θα συμμετάσχουν μοναχικά άτομα, τα οποία δέχονται την φροντίδα του Δήμου Αλοννήσου μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου