Ζωντανές παραμένουν οι παραδόσεις της Σκιάθου

Τελευταία ενημέρωση: 2012-12-11, 15:58:39
 Ζωντανές παραμένουν οι παραδόσεις της Σκιάθου

Πρωτοβουλία κατασκευής ενημερωτικών πινακίδων ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών τοπωνυμίων του οικιστικού ιστού της Σκιάθου, όπως είναι  μέχρι σήμερα γνωστά μέσα από την προφορική παράδοση. 

Η δράση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση 25 πινακίδων, δέκα εκ των οποίων τοποθετηθήκαν σε ρεματιές και πηγές, προκειμένου να συνεχιστεί η αντίστοιχη πρωτοβουλία που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και περιελάμβανε την τοποθέτηση 20 αντίστοιχων πινακίδων από τον ίδιο Σύλλογο. Τα θετικά σχόλια των κατοίκων, που άλλοι με νοσταλγία και άλλοι με ενδιαφέρον αναφέρονταν στην ανάγκη διατήρησης των παραδοσιακών τοπωνυμίων,  ήταν η αφορμή για την επανάληψη της δράσης. 

Οι πινακίδες διακοσμήθηκαν με μοτίβα από την σκιαθίτικη υφαντική τέχνη, όπως έχουν καταγραφεί στην εμπεριστατωμένη  μελέτη για το σκιαθίτικο λαϊκό πολιτισμό του Οικονόμου Γεωργίου Α. Ρήγα, «Σκιάθος λαϊκός πολιτισμός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τοπωνύμια όπως Τσαλαβούτα, Ποτόκι,  Μεσοχώρι, Το Γλυφονέρι, Μεγάλο Καλντερίμι,  Τα πευκάκια, Ο βράχος, κ.α., πήραν τη θέση τους «επίσημα» πια, διατηρώντας  έτσι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού του νησιού.

Οι πινακίδες φιλοτεχνήθηκαν από Σκιαθίτισσα καλλιτέχνιδα και τοποθετήθηκαν, όπως και στο παρελθόν, μετά από σχετική άδεια που έλαβε ο Σύλλογος,  από τον Δήμο Σκιάθου.


Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=