ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ψώνια με το… σταγονόμετρο

ψώνια-με-το-σταγονόμετρο-92493
Σημαντική πτώση σημειώνει η κίνηση στα καταστήματα της Σκιάθου και των νησιών γενικότερα κατά την συγκεκριμένη περίοδο, λόγω της κρίσης που περιορίζει σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες του κόσμου, καθιστώντας σε αρκετές περιπτώσεις αδύνατη την άλλοτε συχνή επίσκεψη στο καφενείο. Οι άλλοτε τακτικοί θαμώνες των τοπικών καφενείων αλλά και των καφέ, δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση τον καφέ ή το αγαπημένο τους ρόφημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται διαρκώς ο τζίρος των καταστημάτων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δημήτρης Τάσσος, ιδιοκτήτης παραλιακού καφέ στην Σκιάθο, υπογραμμίζει ότι «έχει περιοριστεί κατά πολύ η κίνηση και δεν νομίζω ότι υπάρχει επαγγελματίας ο οποίος δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση. Όλοι έχουμε πτώση στις εισπράξεις και τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά και στην διάρκεια του χειμώνα, προσθέτει, απλώς συντηρούνται». Η μείωση σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και στις συνολικές εισπράξεις της θερινής σεζόν, λειτουργούν ανασταλτικά σε αρκετές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι επισκέψεις στα καφέ του νησιού. Ένας καφές ή αναψυκτικό ή απλά ένα μπουκαλάκι νερό, συντροφεύουν τις φιλικές συζητήσεις, που έχουν κατά βάση ως επίκεντρο την τρέχουσα οικονομική κρίση.

«Όταν βλέπεις ανθρώπους που μέχρι πρότινος έπιναν δεύτερο και τρίτο καφέ, να περιορίζεται σε έναν καφέ στην καλύτερη περίπτωση, αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος του προβλήματος» υπογραμμίζει ο κ. Τάσσος. Το πρόβλημα δεν παρατηρείται μόνο σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά και σε νέους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, μη έχοντας εναλλακτική λύση. «Υπάρχει ανεργία στο νησί, η κατανάλωση σε όλα τα είδη μειώνεται και βλέπω ότι η κατάσταση από κακή, εξελίσσεται σε τραγική» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει «οι διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις και τα έξοδα των επαγγελματιών, σε συνάρτηση με την μείωση των εσόδων, εντείνουν την αγωνία και τον προβληματισμό μας».

Η ίδια εικόνα παρατηρείται σε όλο το φάσμα της επαγγελματικής ζωής των νησιών κι όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης κρεοπωλείου ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του «παρότι θέλουμε να περιορίσουμε τα τεφτέρια, είναι αδύνατο να το κατορθώσουμε, διότι ο κόσμος ψωνίζει πολύ λιγότερες ποσότητες και σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν χρήματα για να μας πληρώσουν πελάτες μας. Όταν σου ζητάει λίγο κρέας ένας πολύτεκνος πατέρας, είναι δυνατόν να του το αρνηθείς;» διερωτάται ο ίδιος.

Εξίσου περιορισμένες είναι οι αγορές και στα τοπικά μάρκετ, όπου οι παλαιότερες γενναιόδωρες αγορές τροφίμων για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών της κάθε οικογένειας, έχουν πλέον περιοριστεί σε λίγα τρόφιμα, τα οποία αντιστοιχούν στις ανάγκες της κάθε μέρας. Ένα πακέτο μακαρόνια, ρύζι ή άλλα αντίστοιχα είδη

προμηθεύονται με φειδώ οι καταναλωτές, με τους ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ να παρατηρούν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ άλλοτε, ανάλογες καταστάσεις.

Κατά γενική ομολογία, οι καταναλωτές είναι πολύ διστακτικοί και δεν ψωνίζουν πλέον τις ποσότητες τροφίμων που προμηθεύονταν παλαιότερα, με αποτέλεσμα να είναι πλέον εμφανείς οι επιπτώσεις της κρίσης σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα καταστήματα των νησιών, τα οποία βιώνουν το ίδιο έντονα την κρίση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου