ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε προτεραιότητα το λιμάνι

σε-προτεραιότητα-το-λιμάνι-95041

Εργο μείζονος σημασίας αποτελεί για την Σκιάθο η επισκευή του τμήματος του λιμανιού που έχει υποστεί υποσκαφή, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Το συγκεκριμένο έργο έχει τεθεί μεταξύ των προτεραιοτήτων του νεοσύστατου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΔΣ, Πασχάλης Πασχάλης «το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε την έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν η επισκευή του τμήματος που έχει υποστεί υποσκαφή και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιείται».

Εξίσου σημαντικό σημείο, στο οποίο δίνεται βαρύτητα είναι το μάστερ πλαν του λιμανιού και όπως επισημαίνει ο κ. Πασχάλης «έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, έχει ήδη ανατεθεί σε αντίστοιχη εταιρία η οποία το επεξεργάζεται, και αποτελεί έργο πνοής για το νησί». Σε σύντομο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται, εξάλλου, και νέα συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις ή τα σημεία στα οποία θα στηριχθεί περαιτέρω το μάστερ πλαν. Σε πρώτη φάση προβλέπεται η επέκταση της προβλήτας στην οποία προσεγγίζουν τα ιπτάμενα δελφίνια, με την προοπτική αμφίπλευρης πρόσδεσης, τόσο από την βόρεια, όσο και από την νότια πλευρά. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η δημιουργία προβλήτας που θα εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το λιμάνι αποτελεί βασική πύλη εισόδου και μέχρι στιγμής, τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται το νησί προσεγγίζουν σε αγκυροβόλιο, ενώ οι επιβαίνοντες έχουν την δυνατότητα να μεταβούν στην Σκιάθο προσεγγίζοντας με πλωτά μέσα το λιμάνι.

Η επέκταση του τμήματος όπου προσδένουν τα ιπτάμενα και τα flying cat υπολογίζεται σε μήκος 100 περίπου μέτρων και όπως εκτιμάται, με αυτό τον τρόπο θα καταστεί υπήνεμο το λιμάνι, και κατά συνέπεια, θα είναι πλέον δυνατή η προσέγγιση του πλοίου, ακόμη και όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως είναι προφανές, δεν θα αποκόπτεται το νησί από την χερσαία Μαγνησία, εκτός βεβαίως από την περίπτωση κατά την οποία θα ισχύει απαγορευτικό απόπλου. «Η θητεία του παρόντος ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκιάθου θα διαρκέσει ενάμιση περίπου χρόνο και κατά συνέπεια θα τεθούν τουλάχιστον οι βάσεις των συγκεκριμένων έργων, προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου.

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους επικεφαλής του ίδιου φορέα είναι η σταδιακή αντικατάσταση όλων των πίλαρς που υπάρχουν στην παραλία και διοχετεύουν ρεύμα στα σκάφη. «Έχουμε ήδη αγοράσει τρία πίλαρς νέας τεχνολογίας, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν 18 σκάφη, με την χρήση κάρτας και πιστεύω ότι μέχρι τον Μάιο θα τοποθετηθούν τρία ακόμη της ίδιας κατηγορίας, οπότε θα μείνουν ελάχιστα παλιά, τα οποία και θα αντικαταστήσουμε την επόμενη χρονιά» υπογραμμίζει ο κ. Πασχάλης.

Μεταξύ των έργων που εγγράφονται, τέλος, στην ατζέντα του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκιάθου είναι ο φωτισμός του πάρκου που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος και η υλοποίηση της μελέτης που αφορά στην επισκευή του κρηπιδώματος και τον καθαρισμό των προσχώσεων του παλιού λιμανιού.

(Φώτο:Μιχάλης Πόρναλης)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου