ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οχι στη διαθεσιμότητα

οχι-στη-διαθεσιμότητα-97663

Την πλήρη αντίθεσή τους στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής διατυπώνουν τα Δημοτικά Συμβούλια Σκιάθου και Σκοπέλου, τα οποία συνεδρίασαν εκτάκτως χθες, αποφασίζοντας ομόφωνα να μην αποσταλούν στοιχεία για τους εργαζόμενους, στο αρμόδιο Υπουργείο. Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου, εξουσιοδότησαν ομόφωνα τους Δημάρχους, να δώσουν εντολή στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων, προκειμένου να μην αποστείλουν τα ζητούμενα στοιχεία της απογραφής. Υπενθυμίζεται επιπροσθέτως, ότι το γραφείο προσωπικού του Δήμου Σκοπέλου θα παραμείνει κλειστό έως και την Δευτέρα, ενώ παράλληλα το Δημαρχείο Σκιάθου, παραμένει κλειστό.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, ειδικότερα, συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί και απάντησε καταφατικά, στο αίτημα των υπαλλήλων για στήριξη της κινητοποίησής τους. Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο κ. Πλωμαρίτη να δώσει εντολή στην διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, να μην αποστείλει τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους, στο αρμόδιο Υπουργείο. Στο μεταξύ, ο Δήμος Σκιάθου παρέμεινε και χθες κλειστός, ενώ η Δημοτική Αρχή, Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι εργαζόμενοι του Δήμου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Δημαρχείου.

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι συνεδρίασε, όπως προαναφέρθηκε, εκτάκτως, και το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις επιπτώσεις του πρόσφατα ψηφισθέντος «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012» και του Ν. 4093/2012 στο Δήμο Σκοπέλου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου εξέδωσε μάλιστα ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο θα προωθηθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση και θα τεθεί υπόψη όλων των συναρμόδιων φορέων. Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο συγκεκριμένο ψήφισμα : «Οι διατάξεις του Νόμου απαξιώνουν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υποβαθμίζουν το ρόλο των αιρετών και καταργούν την αυτοτέλεια του Δήμου».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σκοπέλου εκφράζει ομόφωνα «την πλήρη αντίθεση του στο μέτρο της διαθεσιμότητας και καλεί την Κυβέρνηση να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του ψηφισθέντος «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013 -2016». Παράλληλα αποφάσισε: «Να μην συμπράξει καθ’ οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων (ενημέρωση του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου για την καταγραφή στοιχείων υποπαραγράφου Ζ.4. – Κατάργηση Ειδικοτήτων και Θέσεων ) και εξουσιοδοτεί το κ. Δήμαρχο να δώσει εντολή στην Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σκοπέλου, να μην αποστείλει τα ζητούμενα στοιχεία της απογραφής».

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής υπογραμμίζει ότι «όντως υπάρχει ζήτημα απαξίωσης των Δήμων και ταυτόχρονο πρόβλημα σταδιακής άρσης της αυτοτέλειας των Δήμων, την στιγμή που οι Δήμοι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στην δημοσιονομική προσαρμογή».

Επιπροσθέτως συζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου το ψήφισμα που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι της ΔΟΥ Σκοπέλου και όπως τονίζει ο κ. Μιχελής ο Δήμος θα τους εκπροσωπήσει στο δικαστήριο, για την αντισυνταγματικότητα του πράγματος, δηλαδή, εξηγεί ο ίδιος, την αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στο Δήμο, χωρίς αντίστοιχους πόρους».

Στην τοποθέτησή του, εξάλλου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανώλης Ραμαντάνης, κάλεσε σε συστράτευση «τους εργαζόμενους και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τις λαϊκές οικογένειες και τους μικροεπαγγελματίες», γιατί «είναι κοινά πλέον τα προβλήματα, η κρίση του συστήματος αγκαλιάζει τους πάντες και είναι πλέον αναγκαιότητα να συστρατευθούμε όλοι, για να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου