ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανακυκλώθηκαν 65 τόνοι πλαστικού

ανακυκλώθηκαν-65-τόνοι-πλαστικού-98514

Περισσότεροι από 65 τόνοι πλαστικών μπουκαλιών και 1,2 τόνοι αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών έχουν ανακυκλωθεί από το ξεκίνημα της «Πράσινης Αλεπούς», του εθελοντικού προγράμματος που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου και αγκαλιάστηκε από όλους σχεδόν τους Σκιαθίτες και τους επισκέπτες του νησιού. Ο δραστήριος Σύλλογος, που είναι πανελληνίως γνωστός για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει εθελοντικά στο πεδίο της ανακύκλωσης, διοργανώνει την Κυριακή 18 Νοεμβρίου διαγωνισμό αλμυρής πίτας, 12.00-15.00 στην είσοδο του Μπούρτζι, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην τοπική κοινωνία.

Θεσμοθετημένη πρωτοβουλία αποτελεί πλέον για την «Πράσινη Αλεπού» της Σκιάθου η διοργάνωση διαγωνισμών με παραδοσιακές γεύσεις, που αποτελεί παράλληλα πρωτοβουλία ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού, για το σημαντικό εθελοντικό έργο που πραγματοποιείται. Αφετηρία του συγκεκριμένου θεσμού αποτέλεσε η αντίστοιχη περσινή εκδήλωση, που περιελάμβανε διαγωνισμό φασολάδας και σημείωσε ανάλογη επιτυχία. Το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι έκδηλο από αρκετές Σκιαθίτισσες, και εκτιμάται ότι το πρωτότυπο κάλεσμα θα έχει, όπως και πέρυσι, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η Γκάμπι Μουτζούρι, γραμματέας του Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου «στόχος μας είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για το έργο του Συλλόγου και πόσα έχει καταφέρει με συλλογική προσπάθεια. Παράλληλα όμως, προσθέτει η ίδια, μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα συγκεντρώσουμε χρήματα, διότι είμαστε μη κερδοσκοπικό σωματείο που εργάζεται εθελοντικά και κατά συνέπεια υπάρχουν πάρα πολλά έξοδα, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο μας».

Ο διαγωνισμός αλμυρής πίτας θα εκλάβει ταυτόχρονα τον χαρακτήρα ενημερωτικής εκδήλωσης, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια δημιουργικής δράσης της «Πράσινης Αλεπούς». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην αποθήκη όπου συγκεντρώνονται τα άχρηστα αντικείμενα που θα δοθούν για ανακύκλωση, υπάρχουν ήδη 4 τόνοι πλαστικό και 1 τόνος αλουμίνιο έτοιμοι για αποστολή. Όπως επισημαίνεται μάλιστα, όλα τα παραπάνω άχρηστα υλικά κατέληγαν παλαιότερα στον ΧΥΤΑ Σκιάθου.

Μέχρι στιγμής συγκεντρώνονται και στέλνονται για ανακύκλωση τα πλαστικά μπουκάλια του νερού και γενικά όλα αυτά που έχουν το τριγωνικό σήμα PET1 και τα αλουμινένια κουτάκια των αναψυκτικών. Ήδη το έργο που γίνεται είναι τεράστιο και βασίζεται στον ενθουσιασμό και στην άοκνη προσπάθεια των εθελοντών. «Τα λίγα χρήματα, όποτε δίνονται από τα εργοστάσια ανακύκλωσης, δεν καλύπτουν τα έξοδα που περιλαμβάνουν ενοίκιο για την αποθήκη συγκέντρωσης, λογαριασμό ρεύματος, ενοίκιο για την πρέσας συμπίεσης, έξοδα κίνησης και συντήρησης παλαιού αυτοκινήτου (δωρεά φίλου), αποζημίωση ανθρώπων που μας βοηθούν, ασφάλειες, έξοδα για τα δίχτυα και για τα έντυπα και πολλά άλλα. Γι’ αυτό η Πράσινη Αλεπού διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις που έχουν σαν στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης αλλά παράλληλα ψυχαγωγούν, βοηθούν στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και συσφίγγει τους δεσμούς της ομάδας» υπογραμμίζει η Αναστασία Φιλαρέτου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου και μέλος του Συλλόγου. Κοινή πεποίθηση είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια της ανακύκλωσης και γι’ αυτό τον λόγο οι διοργανώτριες της εκδήλωσης καλούν τους πάντες «να βρεθούν στην είσοδο στο Μπούρτζι είτε ως συμμετέχοντες είτε ως κριτές».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου