ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δωρεάν ξύλα για τους Αλοννησιώτες

δωρεάν-ξύλα-για-τους-αλοννησιώτες-99951

Υλοτόμηση με προϋποθέσεις στην περιοχή Kάτω Xωράφι με πρωτοβουλία του Δήμου

Επικυρώθηκε η πρόταση του Δήμου Αλοννήσου σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται από σήμερα και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στους κατοίκους του νησιού να εξασφαλίσουν δωρεάν ξύλα για τον χειμώνα, συμμετέχοντας υπό προϋποθέσεις στην υλοτόμηση της περιοχής Κάτω Χωράφι.

Η περιοχή εκτάσεως 520 περίπου στεμμάτων βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Αλοννήσου, είναι πευκόφυτη και σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Αλοννήσου, ο καθαρισμός των θάμνων και το κλάδεμα των δέντρων σε ύψος έως 2,5 μέτρα, αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία υλοτόμησης αφού προηγουμένως υποβάλουν σχετικό αίτημα στον Δήμο, δηλώνοντας πλήρη στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο και ο οικισμός στον οποίο διαμένουν. «Η διάρκεια υλοτόμησης στην συγκεκριμένη περιοχή ορίζεται από σήμερα έως και το τέλος Δεκεμβρίου και μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας επιτυγχάνουμε δύο στόχους.

Αφενός την ουσιαστική στήριξη του ντόπιου πληθυσμού, δίνοντάς του την δυνατότητα να προμηθευτεί ξύλα για τον χειμώνα και αφετέρου, γίνεται ταυτόχρονα καθαρισμός της πευκόφυτης έκτασης, έτσι ώστε να δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας κατά των πυρκαγιών, για την καλοκαιρινή περίοδο» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης.

Η ρυθμιστική διάταξη για την υλοτόμηση τίθεται και πάλι σε εφαρμογή μετά από 25 περίπου χρόνια στον Δήμο Αλοννήσου, αλλά καθίσταται, ωστόσο, σαφές, ότι τα καυσόξυλα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για οικιακή χρήση, ενώ απαγορεύεται ρητά η εμπορία ή η χρήση τους σε επαγγελματικούς χώρους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, αναλογούν περίπου 2,5 τόνοι ξύλων για την κάθε οικογένεια, ενώ θα δηλώνουν ποιοί θα λαμβάνουν μέρος «ώστε να γνωρίζουμε σε ποιο οικισμό μένουν και να υπάρχει έλεγχος από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, την Αστυνομία, αλλά και τους υπαλλήλους του Δασαρχείου, για την χρήση των ξύλων που προέρχονται από την συγκεκριμένη περιοχή» υπογραμμίζει ο κ. Βαφίνης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου