ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρωτοβουλίες κατά της παράνομης υλοτόμησης

πρωτοβουλίες-κατά-της-παράνομης-υλοτ-112097

Σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν ως επίκεντρο και στόχο την προστασία των δασών της Σκιάθου από την παράνομη υλοτόμηση υλοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», συνεχίζοντας τις αντίστοιχες δραστηριότητες της περσινής χρονιάς.

«Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, τα μοναδικά δάση της Σκιάθου κινδυνεύουν από την παράνομη υλοτόμηση, με αποτέλεσμα τα πολύτιμα δένδρα να μετατρέπονται σε καυσόξυλα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Θόδωρος Τζούμας.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε ενημερωτική αφίσα με πρωτοβουλία του Συλλόγου, όπου δίνονται σε όλους οι βασικές κατευθύνσεις και συμβουλές, προκειμένου να συμβάλουν στην εξάλειψη του παραπάνω φαινομένου. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «όταν διαπιστώσουμε παράνομες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και λαθροϋλοτομήσεις, ενημερώνουμε τη Δασική Υπηρεσία. Ένα τηλέφωνο στο 6974305733 είναι απαραίτητο. Ενημερωνόμαστε, συμμετέχουμε και ωφελούμαστε από (διάθεση ξυλείας) από τους καθαρισμούς των Δασών της Δασικής Υπηρεσίας. Αγοράζουμε όλοι μας καυσόξυλα από νόμιμους εμπόρους ξυλείας. Ζητάμε όλα τα απαραίτητα παραστατικά που αποδεικνύουν την προέλευση της ξυλείας και την ποσότητα που αγοράζουμε. Η παράνομη υλοτόμηση έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι παραβάτες τιμωρούνται και διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας».

Από το 1977 με Προεδρικό Διάταγμα, τα δάση της Σκιάθου έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά Δάση, ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία, αισθητικά δάση μπορούν να κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν τέτοια ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή και τουριστική σημασία, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους.

Τα Αισθητικά Δάση, που βρίσκονται σε 19 περιοχές μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Σκιάθος, έχουν θεσμοθετηθεί βάσει της δασικής νομοθεσίας και περιλαμβάνουν δασικά τοπία με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν σκοπό εκτός από την προστασία της φύσης να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής. Σε ότι αφορά στα Αισθητικά Δάση της Σκιάθου, ( δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το Θαυμάσιο δάσος των Κουκουναριών), πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην χώρα μας, αφού είναι το μοναδικό νησί του οποίου τα δάση, έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά, με συνολική έκταση 30 τ. χμ, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το Δασικό Σύμπλεγμα της Όσσας, (169 τ. χμ.).
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Αύγουστο έχει αναπτύξει συνεργασία με το Δασαρχείο και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου, με σκοπό την έναρξη του καθαρισμού δασών από όπου θα προκύψει ξυλεία, με σκοπό την εισαγωγή και εμπορεία νόμιμης ξυλείας στο νησί, ενώ έγινε ενημέρωση των εμπόρων του νησιού, με τα στοιχεία νόμιμων εμπόρων ξυλείας της Μαγνησίας, μετά από σχετική έρευνα. Παράλληλα ενημερώνει τους πολίτες με έντυπο υλικό για την προστασία των δασών, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο απέστειλε επιστολή στο Αστυνομικό τμήμα Σκιάθου με σκοπό την συμβολή της Αστυνομίας στον περιορισμό της παράνομης υλοτόμησης. «Ο τότε Διοικητής κ. Βαϊτσόπουλος ανταποκρίθηκε ενισχύοντας τις περιπολίες του Δασοφύλακα» σημειώνουν τα μέλη του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας την συνδρομή «του Δασάρχη Σκοπέλου κ. Παπαγιάννη, του Δασοφύλακα Σκιάθου κ. Βασιλείου, του πρόεδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου κ. Τσόλα και του Δασολόγου του Δήμου κ. Ταμπάκη». Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τζούμας «το δάσος ανήκει σε όλους μας και πρέπει εν μέσω κρίσης, όπως εμείς το κληρονομήσαμε, να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου