ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρόστιμα για παράνομες συνδέσεις

πρόστιμα-για-παράνομες-συνδέσεις-114558
Τσουχτερά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ προβλέπονται για τις παράνομες συνδέσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα εντοπιστούν μελλοντικά στην Σκιάθο. Σύμφωνα μάλιστα με την σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σκιάθου που τέθηκε προς συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προβλέπονται πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ για τις παράνομες συνδέσεις με τον αγωγό ομβρίων και 3.000 ευρώ πρόστιμο, αντίστοιχα, σε κάθε παράνομη σύνδεση ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ταυτόχρονα θα κατατίθεται μήνυση από την ΔΕΥΑΣ, δεδομένου ότι η παράνομη σύνδεση με το δίκτυο, συνιστά ποινικό αδίκημα. Το δεύτερο, παράλληλα, σκέλος της πρότασης της ΔΕΥΑΣ προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, αφορά στην θέσπιση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής, προς όφελος των αναξιοπαθούντων κατοίκων του νησιού, η οποία μεταφράζεται σε έκπτωση 50%.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Οι δύο προτάσεις της ΔΕΥΑΣ συζητήθηκαν επί μακρόν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου και σε ότι αφορά, ειδικότερα, το σκέλος των προστίμων, θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση, αφού προηγουμένους γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις. Συγκεκριμένα, η αρχική εισήγηση της ΔΕΥΑΣ αφορούσε στην καταβολή προστίμου 500 ευρώ για κάθε παράνομη σύνδεση ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά θα τροποποιηθεί σε 3.000 ευρώ. Παράλληλα θα συμπληρωθεί μια ακόμη παράγραφος, σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες. Συγκεκριμένα, όποιος συλληφθεί να παρανομεί, θα κατατίθεται εναντίον του αυτεπάγγελτα μήνυση από την ΔΕΥΑ Σκιάθου.

«Ο σκοπός δεν είναι να επιβληθεί το πρόστιμο, αλλά να συνειδητοποιηθεί ο κόσμος και να μην προβαίνει σε παρανομίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σκιάθου, Χρήστος Μασσούρος. Υπενθυμίζεται μάλιστα στο σημείο αυτό, ότι η καταγραφή του υπόγειου δικτύου του νησιού με ειδική κάμερα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, έχει ως στόχο τον εντοπισμό των παράνομων συνδέσεων και παράλληλα την εξάλειψη του προβλήματος της δυσοσμίας που δημιουργείται συνεπεία των προαναφερθέντων. Η απόφαση, σε ότι αφορά στα πρόστιμα, θα κινηθεί στην ολότητά της και μόλις συμπληρωθεί, θα επανέλθει, όπως προαναφέρθηκε, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι σεβόμαστε περισσότερο τους νομοταγείς πολίτες, παρά τους παρανομούντες κατά τον αίσχιστο τρόπο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου.

Στην ίδια συνεδρίαση, εξάλλου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της ΔΕΥΑΣ για θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου το οποίο θα ισοδυναμεί με έκπτωση 50% της κανονικής χρέωσης του τιμολογίου ύδρευσης και αποχέτευσης και παράλληλα η δημιουργία Φορέα στελεχωμένου με κοινωνικό λειτουργό, το οποίο θα κρίνει κατά περίπτωση ποια μέλη της τοπικής κοινωνίας μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. «Η ΔΕΥΑΣ με αίτημά της προς τον Δήμο ζήτησε να ορίσει γραφείο και κοινωνικό λειτουργό αλληλεγγύης, προκειμένου να χαρακτηρίζει τα άτομα που χρίζουν οικονομικής βοήθειας και μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ, που προβλέπει έκπτωση 50%» επισημαίνει ο κ. Μασσούρος.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών

Σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, η οποία εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση, τονίζεται ότι: «Σχετικά με το θέμα των προστίμων της ΔΕΥΑΣ προτείναμε και υπερψηφίστηκε η αναβολή του θέματος γιατί το ποσό των 500 ευρώ για παράνομη σύνδεση με το δίκτυο της ύδρευσης ή της αποχέτευσης είναι πολύ μικρό. Όσον αφορά δε στην ύδρευση η παράνομη σύνδεση είναι ουσιαστικά κλοπή και θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΣ».

Αποτυπώνοντας την κοινή θέση της ελάσσονος μειοψηφίας, η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, Αναστασία Φιλαρέτου υπογραμμίζει ότι « είχε ζητήσει η ΑΚΠΣ στην αρχή της θητείας μας δηλαδή στις αρχές του 2011. Έτσι όπως έθεσε το θέμα η ΔΕΥΑΣ είναι αόριστο. Όπως σε όλους τους δήμους της Ελλάδας έτσι και στη Σκιάθο θα έπρεπε να μπουν κριτήρια, να αναφερθούν οι κοινωνικές ομάδες που θα ενταχθούν, να ορισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία θα εξετάζονται από επιτροπή. Θα έπρεπε παράλληλα να γίνει μείωση της τιμής σε όλους τους πολίτες λόγω της ακαταλληλότητας του νερού, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει. Αν και προτείναμε αναβολή και δηλώσαμε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στην σύνταξη κοινωνικού τιμολογίου, το θέμα υπερψηφίστηκε. Μπορούν λοιπόν όλοι να αιτηθούν μείωση 50% στην τιμή του νερού και παρακαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να το κάνουν» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου