ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μείωση 10% στα δημοτικά τέλη

μείωση-10-στα-δημοτικά-τέλη-117645
Στην κατεύθυνση της μείωσης των δημοτικών τελών σε ποσοστό 10% κινήθηκε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σκοπέλου κατά την χθεσινή συνεδρίαση, εκτιμώντας ότι είναι αναγκαία, λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας κατάστασης. Η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής θα τεθεί ακολούθως υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου σε προσεχή συνεδρίαση, όπου και θα συζητηθεί. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, επί των ημερών της παρούσας Δημοτικής Αρχής που διατυπώνεται η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με την οικονομική κρίση και τα δυσάρεστα παρελκόμενά της.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής, υπογραμμίζει ότι «είναι πράγματι, η πρώτη φορά που εισηγούμαστε μείωση τελών ως Δημοτική Αρχή, αλλά είναι μια απόφαση που δείχνει ότι ο Δήμος συμμερίζεται τις αγωνίες των δημοτών και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος». Ο ίδιος γίνεται σε καθημερινή βάση αποδέκτης των προβληματισμών της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της αγωνίας του κόσμου για το μέλλον και τις αλλαγές που θα επιφέρει η κρίση τόσο στον οικονομικό χάρτη, όσο και στην καθημερινότητά τους. Σε εποχές δύσκολες, από κάθε άποψη, για τον Δήμο Σκοπέλου, λόγω της διαρκούς μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, η εισήγηση για μείωση των δημοτικών τελών, διατυπώνεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Στο μεταξύ, νέα τιμολογιακή πολιτική με στόχο την ελάφρυνση των κατοίκων της Σκιάθου που αποδεδειγμένα χρίζουν βοηθείας θεσπίζει για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΣ Σκιάθου. Η πρόταση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, που επικυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, προβλέπει την θέσπιση ειδικών τιμών, ακόμη και απαλλαγών, μετά από γνωμάτευση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Σκιάθου, που θα εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το ποσοστό των εκπτώσεων στα τιμολόγια του νερού, θα είναι ευθέως ανάλογο με την κάθε περίπτωση και θα κυμαίνεται από 100% έκπτωση, δηλαδή δωρεάν παροχή, έως 50% ή 20% έκπτωση, αν κάποιος είναι άπορος, άνεργος, πολύτεκνος, έχει προβλήματα υγείας, ή κάποιο πρόσφατο ατύχημα κλπ. Το καινοτόμο πρόγραμμα τίθεται άμεσα σε εφαρμογή «από την στιγμή που θα υπάρχει γνωμοδότηση του Δήμου για το ποσοστό αναγκαιότητας των ειδικών ομάδων πληθυσμού και των ατόμων που χρίζουν βοηθείας» επισημαίνουν οι επικεφαλής της ΔΕΥΑ Σκιάθου.

Σε εποχές κρίσης αναζητούνται, παράλληλα, τρόποι που θα διασφαλίσουν την οικονομική ελάφρυνση των ειδικών ομάδων πληθυσμού και της Αλοννήσου και στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής του Δήμου επεξεργάζονται εκ νέου σχετική πρόταση, η οποία παρότι επικυρώθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, εντούτοις δεν πήρε το «πράσινο φως» από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης «επεξεργαζόμαστε και πάλι την πρόταση περί απαλλαγής των απόρων, ατόμων με αναπηρίες και πολυτέκνων από τους δημοτικούς φόρους ή τέλη, προκειμένου να την επαναφέρουμε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο». Όπως τονίζει παράλληλα ο ίδιος «λαμβανομένης υπόψη της δυσχερούς οικονομικής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί, η Δημοτική Αρχή της Αλοννήσου, θέτει στο επίκεντρο πολιτικές οι οποίες προάγουν τη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και οικονομικά αδύνατων ατόμων, όπως είναι για παράδειγμα οι άποροι, τα άτομα με αναπηρία και οι πολύτεκνοι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου