ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Χαλάζι κατέστρεψε ελαιοπαραγωγή στη Σκόπελο. Ζημιές σε σκάφη και κρηπιδώματα

χαλάζι-κατέστρεψε-ελαιοπαραγωγή-στη-121222

Αρκετές ζημιές προκάλεσε σε όλη τη Μαγνησία η κακοκαιρία που επικράτησε χθες αλλά και σήμερα σε διάφορες περιοχές. Οι μεγαλύτερες εντοπίζονται στην ελαιοπαραγωγή στη Σκόπελο, καθώς σήμερα το πρωί έπεσε μεγάλου μεγέθους χαλάζι.

Επιπλέον οι νοτιάδες προκάλεσαν ζημιές σε κρηπιδώματα στο παραλιακό μέτωπο από Γατζέα μέχρι Καλά Νερά, ενώ καταστράφηκαν κι αρκετά σκάφη κυρίως στη Σκιάθο που το λιμάνι της είναι ανοιχτό. Επιπλέον στη Σκιάθο με λάσπη γέμισε η συνοικία του Τρούλου ενώ αποκόπηκαν και πολλά κλαδιά δένδρων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου Γιάννης Λαχανάς, από το χαλάζι μεγάλου μεγέθους που έπεσε για ένα τέταρτο περίπου στο νησί, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό η ελαιοπαραγωγή. «Όλοι οι χείμαρροι που κατεβαίνουν από το βουνό γέμισαν με ελιές που έριξε το χαλάζι. Φέτος είχαμε πολύ μεγάλη παραγωγή και το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο, όμως τις τελικές εκτιμήσεις θα κάνει ο ΕΛΓΑ, από τον οποίο ζήτησα να έλθει για αυτοψία».

Επίσης ανέφερε ότι ζημιές έχουν υποστεί και πολλοί αγροτικοί και δασικοί δρόμοι. Για πέντε λεπτά έπεσε χαλάζι, μικρότερου μεγέθους και στην Αλόννησο, αλλά δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης.

Στη Σκιάθο, λόγω των δυνατών νοτιάδων ζημιές υπέστησαν πέντε περίπου σκάφη που τα έβγαλε έξω η θάλασσα ενώ ένα καταστράφηκε παντελώς, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Σκιάθου Δημ. Διολέττας.

«Χθες μάλιστα η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην οδό Παπαδιαμάντη, γιατί λόγω των νοτιάδων η θάλασσα έφθανε μέχρι τα παραλιακά καταστήματα», ανέφερε. Επιπλέον ένας χωματόδρομος στην περιοχή Τρούλος που κατευθύνεται προς το βουνό, κατέβασε τόνους λάσπη, γεμίζοντας όλη την περιοχή του Τρούλου και σήμερα η δημοτική αρχή με συνεργεία προβαίνει στον καθαρισμό της περιοχής, ενώ χθες καθάρισε την συνοικία της Αγίας Παρασκευής από κομμένα κλαδιά δένδρων (λεύκες και ευκάλυπτους).

Στο μεταξύ ζημιές προκάλεσε η θάλασσα και στα παραλιακά κρηπιδώματα από τη Γατζέα μέχρι και τα Καλά Νερά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ν. Πηλίου Ν. Φορτούνας. «Αυτά θα πρέπει ν’ αποκατασταθούν άμεσα, πράγμα δύσκολο να γίνει, αφής στιγμής ο νόμος είναι ανελαστικός και είναι δύσκολο να πάρουμε την άδεια από Κτηματική Υπηρεσία και Οργανισμό Λιμένος.

«Αυτοί οι νερόμπατσοι του Λιμεναρχείου, και τους αποκαλώ έτσι γιατί κι εγώ από αυτούς προέρχομαι, έχουν γίνει το πιο μισητό σώμα. Θα πρέπει να εισηγούνται όταν βλέπουν ότι ένας νόμος είναι δυσκίνητος. Ειδικά σε ότι αφορά έργα μικρής παρέμβασης στη ζώνη του αιγιαλού», τόνισε ο κ. Φορτούνας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου