Κίνδυνος ερήμωσης της Σκοπέλου!

Τελευταία ενημέρωση: 2012-10-26, 12:47:41
Κίνδυνος ερήμωσης  της Σκοπέλου!

Οι δυσμενείς επιπτώσεις του Καλλικράτη και ο ορατός κίνδυνος σταδιακής ερήμωσης της Σκοπέλου λόγω της κατάργησης δομών και υπηρεσιών, καταγράφονται στην επιστολή που έθεσε υπόψη των Βουλευτών της περιοχής μας, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής. Όπως τονίζει μάλιστα ο ίδιος, θα καταστεί εκ των πραγμάτων αδύνατη η παραμονή των κατοίκων του νησιού εάν καταργηθούν σταδιακά όλες οι κρατικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας, ελλείψει προσωπικού. 

«Με αφορμή την κατάργηση της ΔΟΥ Σκοπέλου, σας παραθέτω ένα καταθλιπτικό χρονικό που δείχνει τις διαθέσεις της Κεντρικής Διοίκησης έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τονίζει στην επιστολή του προς τους τοπικούς εκπροσώπους του κοινοβουλίου ο Δήμαρχος Σκοπέλου.
«Το χρονικό, επισημαίνει ο ίδιος,  αρχίζει από την εποχή εισαγωγής του «Καποδίστρια», όταν άρχισαν να αδειάζουν τα δυο χωριά του νησιού (Γλώσσα και Νεο Κλήμα) υπέρ της πρωτεύουσας του νησιού, τη Σκόπελο. Την περίοδο εκείνη «άδειασε» η Γλώσσα, καθώς μεταφέρθηκαν όλες οι υπηρεσίες του χωριού στη Σκόπελο και άρχισε η υποβάθμισή του.

Η κατάσταση χειροτέρεψε με την εισαγωγή του «Καλλικράτη», καθώς αποχώρησαν από το νησί το Τελωνείο, το εμπορικό τμήμα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και η ΔΟΥ (μέρος της οποίας παραμένει ως «φορολογικό ΚΕΠ» σε κτήριο του Δήμου). Ακούγεται επίσης η αποχώρηση του ΙΚΑ, ενώ η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ μπορεί να στερήσει στο νησί και την παρουσία του ταχυδρομείου».

Παράλληλα, «υποβαθμίζονται συνεχώς υπηρεσίες όπως το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου (το οποίο λειτουργεί οριακά και εις βάρος των αγροτικών ιατρείων των άλλων οικισμών του νησιού) και τα Σχολεία. Πρόσφατα, με τηλεφωνική εντολή μετατράπηκε σε 5θέσιο το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ συνεχίζεται με ένταση η υποχρηματοδότηση όλων των σχολείων. Επίσης, ειδικότητες που θα μπορούσαν να δώσουν μια ώθηση στον πρωτογενή τομέα (π.χ. η παρουσία γεωπόνου) απουσιάζουν παντελώς» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μιχελής.

Ο ίδιος καθιστά σαφές πως «είναι φανερό ότι το νησί ερημώνει, σε μία περίοδο που απαιτείται ακριβώς το αντίθετο. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου προκαλεί αφόρητη πίεση, Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι έχουν μειωθεί κατά 70% τα τελευταία χρόνια, η ΣΑΤΑ είναι πλέον ανύπαρκτη (μηδέν!! ευρώ το 2012) και οι επί πλέον αρμοδιότητες που ανατίθενται στο Δήμο δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινους). Εκπέμπουμε SOS, καταλήγει,  και ζητούμε τη συνδρομή σας, ώστε τα θέματα αυτά να φτάσουν στη Βουλή και να συζητηθούν σε επίπεδο εθνικής αντιπροσωπείας».
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
5
=