ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναγκαία η προστασία των μνημείων της Σκιάθου

αναγκαία-η-προστασία-των-μνημείων-της-130737

Η προβολή των σημαντικών μνημείων της Σκιάθου και η ανάγκη διατήρησης αλλά και ανάδειξής τους, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο νησί του Παπαδιαμάντη. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των Σκιαθιτών για την ομιλία της Ιστορικού-Αρχαιολόγου κ. Συραϊνώς Κορωνιού – Διονυσίου, με θέμα «Η Σκιάθος που χάνεται». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου, βασισμένη σε πρόταση της κ. Άννας Δεληγιάννη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου.

Η κ. Κορωνιού – Διονυσίου, παρουσίασε την μελέτη που είχε εκπονήσει για τα μνημεία ιδιαίτερης τέχνης του κοιμητηρίου, τα οποία αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου. Πρόκειται για νεοκλασικά μνημεία που εντάσσονται στο χρονικό διάστημα από τα μέσα του 19 έως τις αρχές του 20 αιώνα, περίοδο που είναι σύμφυτη με την εποχή της ανάπτυξης της αστικής τάξης και της επικράτησης στην τέχνη, του ρεύματος του Νεοκλασικισμού, που ονομάστηκε έτσι γιατί οι εικαστικές τέχνες ακολουθούν πρότυπα της κλασικής εποχής των 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

Η ομιλήτρια ανέλυσε τους συμβολισμούς των μνημείων και την προέλευσή τους, προεκτείνοντας τη σημειολογία τους στις κοινωνικές διαστάσεις της εποχής.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν τόσο η προβολή της άγνωστης, σε πολλούς, πλευράς των Κοιμητηρίων, αυτήν δηλαδή, του Μουσείου νεοελληνικής γλυπτικής και η ευαισθητοποίησή τους, με σκοπό την προστασία των σημαντικών αυτών μνημείων, για τη Σκιάθο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», σε συνεργασία με την κ. Κορωνιού – Διονυσίου, υπέβαλε αίτημα προς την 5η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, προκειμένου τα προαναφερθέντα μνημεία να κηρυχτούν διατηρητέα.

«Αποτελεί προτεραιότητα για το Σύλλογό μας, η προστασία των εν λόγω μνημείων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία απειλούνται, αφενός από την άγνοια των διαχειριστών του χώρου και αφετέρου από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να αντικαθίστανται με νέα» υπογραμμίζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου