ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αντιδράσεις στη Σκόπελο

αντιδράσεις-στη-σκόπελο-140759

Εντονο προβληματισμό και συνεπακόλουθες αντιδράσεις προκαλούν στην κοινωνία της Σκοπέλου οι πληροφορίες περί κατάργησης του τοπικού γραφείου του ΙΚΑ.Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι οι κάτοικοι του νησιού θα αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να μεταβαίνουν στο Βόλο προκειμένου να εξυπηρετηθούν, γεγονός που συνεπάγεται ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι η σταδιακή κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μελλοντική ερήμωση των νησιών. Ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, αναφέρει ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αλλά εκτιμά, ωστόσο, ότι η εξέλιξη θα είναι ενδεχομένως ανάλογη με αυτή της ΔΟΥ, μεταθέτοντας στους Δήμους, την ευθύνη κάλυψης των λειτουργικών δαπανών. Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει ότι η κατάργηση του ΙΚΑ Σκοπέλου αναμφίβολα θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στο νησί και αναστάτωση στους κατοίκους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Στο μεταξύ, η Ένωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου απέστειλε ήδη επιστολή διαμαρτυρίας στην Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, επισημαίνοντας την σοβαρότητα του ζητήματος για τους κατοίκους της Σκοπέλου. «Πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες μέρες το συγκεκριμένο γεγονός και κινητοποιηθήκαμε άμεσα, διότι πιστεύουμε ότι θα είναι τραγικό για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες του νησιού, να γίνονται τέτοιες ενέργειες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης. Η επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνεται στην διοίκηση του ΙΚΑ, απηχεί την φωνή της τοπικής κοινωνίας και την γενική ανησυχία που επικρατεί. Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι Ξενοδόχοι της Σκοπέλου απευθυνόμενοι στους επικεφαλής του ΙΚΑ : «Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι σχεδιάζετε το κλείσιμο των γραφείων του ΙΚΑ στην Σκόπελο, το οποίο εξυπηρετεί τα νησιά Σκοπέλου και Αλοννήσου δηλαδή περίπου 15.000 κατοίκους, επαγγελματίες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Γνωρίζοντας την μέχρι τώρα πρακτική του Δημοσίου και των υπηρεσιών του για το πώς αντιμετωπίζει τους πολίτες και τους επαγγελματίες της χώρας, το κλείσιμο των γραφείων στην Σκόπελο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα».

Αναλύοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο νησί, οι συντάκτες της παραπάνω επιστολής τονίζουν ότι : «Θα υποχρεώνονται οι κάτοικοι των νησιών να ταξιδεύουν στον Βόλο, ίσως και Λάρισα θέλοντας να λύσουν κάποιο πρόβλημα το οποίο σε πολλές περιπτώσεις το έχει δημιουργήσει η κακή οργάνωση της πολιτείας και υπηρεσίας με την τόση δαιδαλώδη γραφειοκρατία και πολυνομία».

Επιπροσθέτως «οι κάτοικοι και επαγγελματίες των νησιών θα πρέπει να διανυκτερεύουν εάν απαιτείται στον Βόλο για την επίλυση των θεμάτων, αυτό σημαίνει μακριά από την οικογένεια, εργασία και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε περιόδους τόσο μεγάλης ανεργίας, οικονομικής ύφεσης, ανασφάλειας των εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες με τις λιγοστές συγκοινωνίες και πολλές φορές με τον κίνδυνο του αποκλεισμού λόγου απαγορευτικού του απόπλου των πλοίων».

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι «η οικονομία της Σκοπέλου και της Αλοννήσου στηρίζεται στον τουρισμό και στην οικοδομή» εκτιμάται ότι «και οι δύο αυτές δραστηριότητες έχουν κατά πολύ να κάνουν με το γραφείο του ΙΚΑ στην Σκόπελο».

Κλείνοντας την επιστολή τους, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου υπογραμμίζουν ότι : «Η όποια σκέψη για διατήρηση ενός υπαλλήλου του ΙΚΑ στον Δήμο Σκοπέλου κατ’ αρχήν και στην συνέχεια την ενσωμάτωσή του στα ΚΕΠ, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και τους φόβους μας για το τι ακριβώς σχεδιασμός υπάρχει για τα νησιά!!! Τι ακριβώς επιθυμεί η πολιτεία; την απομάκρυνση των κατοίκων από τα νησιά και την συγκέντρωση μας σε στρατόπεδα στις πόλεις; Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, θα πρέπει να ταλαιπωρούμαστε και να ξοδεύουμε χρήματα ταξιδεύοντας στον Βόλο, για να επιλύουμε θέματα που μας αφορούν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου