ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αγωγές σε μεγαλοοφειλέτες

αγωγές-σε-μεγαλοοφειλέτες-142653

Στην κατεύθυνση της υιοθέτησης νομικών διαδικασιών στρέφεται το ενδιαφέρον των επικεφαλής των Δήμων Σκιάθου και Σκοπέλου, προκειμένου να εισπραχθούν σημαντικά ποσά, τα οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν συνολικά τις 500.000 ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους Δήμους, ενώ στις προθέσεις των ιθυνόντων είναι να εξεταστεί ξεχωριστά η κάθε περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η εισροή χρημάτων στα ταμεία των δύο νησιωτικών Δήμων. Ο προβληματισμός για τον τρόπο αντιμετώπισης των συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι έντονος και ενισχύεται παράλληλα από το γεγονός ότι οι δύο παραπάνω νησιωτικοί Δήμοι επιφορτίζονται πλέον και με τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων εξυπηρέτησης φορολογικών υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν εις αντικατάσταση των τοπικών ΔΥΟ, οι οποίες καταργούνται με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Σε ότι αφορά στον Δήμο Σκιάθου ειδικότερα, ο προβληματισμός πάνω στο θέμα μεγαλοοφειλέτες είναι εντονότατος και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου. «Υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες στο Δήμο αλλά η συνολική οφειλή δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη. Πρόθεσή μας είναι να θέσουμε το συγκεκριμένο θέμα πιθανόν σε επόμενη οικονομική επιτροπή» αναφέρει η αντιδήμαρχος Σκιάθου Λίτσα Τσολοβίκου, αρμόδια για οικονομικά θέματα. Όπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «εκτιμούμε ότι θα ενεργήσουμε μεμονωμένα, κατά πάσα πιθανότητα, για ορισμένες περιπτώσεις και θα κινηθούμε νομικά, ενδεχομένως και με κατασχέσεις».
Το θέμα θα διερευνηθεί, όπως προαναφέρθηκε, σε επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ενώ όπως υπογραμμίζει η κ. Τσολοβίκου «παρότι δόθηκε στους μεγαλοοφειλέτες η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν διακανονισμό οφειλής, εντούτοις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ρυθμίσεις. Το θέμα, προσθέτει η ίδια, αφορά διάφορες επιχειρήσεις και θα το εξετάσουμε πολύ σύντομα, διότι ο Δήμος Σκιάθου, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ των ενόντων».

Οι διαδικασίες κατασχέσεων είναι το πλέον ακραίο μέτρο που υιοθετείται κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Σκιάθου «είναι μια διαδικασία εξαιρετικά δυσάρεστη για όλους, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε έσοδα για τον Δήμο, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τρίτους και κυρίως απέναντι στο προσωπικό».

Στο μεταξύ, στην προχθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής συζητήθηκε το θέμα των οφειλών από την εκμίσθωση παραλιών. Ορισμένοι επιχειρηματίες δεν έχουν καλύψει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Δήμο και αποφασίστηκε να γίνει καταγγελία της σύμβασης, προκειμένου να εξαργυρωθούν οι εγγυητικές ύψους 40.000 ευρώ περίπου, ενώ το συνολικό ποσό της οφειλής προς τον Δήμο Σκιάθου ανέρχεται σε 60.000 ευρώ περίπου.
Στον Δήμο Σκοπέλου
Το πρόβλημα των μεγαλοοφειλετών απασχολεί, όπως προαναφέρθηκε και τον Δήμο Σκοπέλου. Οι μεγαλοοφειλέτες χρωστούν περί τις 350.000 ευρώ στον Δήμο, ενώ το σύνολο των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΥΑ Σκοπέλου είναι 500.000 ευρώ. «Κινούμαστε κατά στάδια και θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα, για να κατορθώσουμε να εισπράξουμε τις οφειλές προς τον Δήμο» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής. «Η κατάσχεση, προσθέτει ο ίδιος, είναι ακραία και χρονοβόρα ταυτόχρονα διαδικασία». Στην παρούσα φάση έχουν γνωστοποιηθεί στους μεγαλοοφειλέτες τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα ακολουθήσουν αγωγές. Οι παραπάνω οφειλές υφίστανται επί πολλά χρόνια και όπως τονίζει ο κ. Μιχελής «δεν είναι προϊόν της κρίσης, διότι προϋπήρχαν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου