ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αλβανοί επενδύουν τις οικονομίες τους

αλβανοί-επενδύουν-τις-οικονομίες-του-158625
Στην κατεύθυνση της αγοράς ακινήτων αλλά και οικοπέδων εντός της Σκιάθου κινείται το ενδιαφέρον αρκετών Αλβανών, οι οποίοι διαμένουν αρκετά χρόνια στo νησί και επενδύουν τις οικονομίες τους, προς όφελος των οικογενειών τους. Κινητικότητα σημειώνεται την παρούσα περίοδο, παρά την γενικότερη ύφεση, στην κτηματομεσιτική αγορά της Σκιάθου, η οποία ευθυγραμμίζεται σύμφωνα με το νέα δεδομένα. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κώστας Ζεμπέκης, ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου της Σκιάθου, υπογραμμίζει ότι «οι Αλβανοί που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στην Σκιάθο, έχουν ενσωματωθεί πλήρως με τον ντόπιο πληθυσμό και αγοράζουν σπίτια, προκειμένου να εξασφαλίσουν ιδιόκτητη κατοικία στην οικογένειά τους».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Η περίοδος της κρίσης έχει οδηγήσει αρκετούς μετανάστες στην οδό της επιστροφής στην πατρίδα τους, ενώ παράλληλα, πολλοί Αλβανοί ζουν μόνιμα πλέον στην Σκιάθο με τις οικογένειές τους, αναπτύσσοντας αξιόλογη επαγγελματική δράση. Οι οικονομίες που συγκέντρωσαν μετά από επίπονες προσπάθειες και σκληρή δουλειά, επενδύονται, όπως όλα δείχνουν, στην αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Ζεμπέκης «είτε αγοράζουν οικόπεδα 100 – 200 τετραγωνικών μέτρων προκειμένου να ανεγείρουν οικία είτε προχωρούν απευθείας στην αγορά ακινήτων». Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει ενταθεί την τελευταία πενταετία και όπως είναι προφανές, οι αγοραστές γης ή ακινήτων εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο νησί, το οποίο θεωρούν πλέον δεύτερη πατρίδα τους. Το ενδιαφέρον που προέρχεται από την συγκεκριμένη κατεύθυνση διατηρείται αναλλοίωτο και «είναι αντίστοιχο με το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την περίοδο κατά την οποία είχαν μεταναστεύσει Έλληνες στη Γερμανία, αναζητώντας εργασία» τονίζει ο κ. Ζεμπέκης.

Στο μεταξύ, λόγω κρίσης, διατίθενται προς πώληση και περιουσιακά στοιχεία ντόπιων, όπως ακίνητα και κομμάτια γης, προκειμένου να καλύψουν τις δόσεις των δανείων, μη έχοντας εναλλακτική λύση. «Υπάρχει η τάση της πώλησης ακινήτων για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους άνθρωποι οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια και δεν έχουν την δυνατότητα να τα αποπληρώσουν» τονίζει ο Σκιαθίτης κτηματομεσίτης. Κατά βάση διατίθενται προς πώληση κτήματα, μικρά ή μεγάλα, καθώς και ακίνητα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες. Η εξασφάλιση ρευστού είναι το μέγα ζητούμενο και προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση στρέφεται έντονα, την τελευταία κυρίως τριετία, το ενδιαφέρον αρκετών γηγενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προφανή προβλήματα.

Παράλληλα όμως, η κτηματομεσιτική αγορά της Σκιάθου ενισχύεται δεόντως και από το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλοδαπών, κυρίως Άγγλων και Ιταλών, οι οποίοι ζητούν να αγοράσουν σε συμφέρουσα τιμή, παραθαλάσσιες οικίες και εκτάσεις. Άξιο αναφοράς είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι ανοίγουν νέοι επενδυτικοί δρόμοι από την Ρωσία, γεγονός που μεταφράζεται σε πολλαπλά οφέλη για το νησί. «Η συμμετοχή μας για πρώτη φορά στην περσινή έκθεση της Μόσχας και η πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε, επίσης για πρώτη φορά, στην φετινή έκθεση της Αγίας Πετρούπολης, που διοργανώνεται από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου, ενισχύει την παρουσία του νησιού στην συγκεκριμένη αγορά» τονίζει ο κ. Ζεμπέκης. Όπως εκτιμά, τέλος, ο ίδιος «η κτηματομεσιτική αγορά του νησιού θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, λόγω της μεγάλης προβολής που έχει η Σκιάθος στο εξωτερικό, γεγονός που την καθιστά, παράλληλα, κορυφαίο τουριστικό προορισμό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου