ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σύγχρονη μαρίνα στην Αλόννησο

σύγχρονη-μαρίνα-στην-αλόννησο-177418

Προωθείται από τη Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το 2013

Στις προτεραιότητες των επικεφαλής του Δήμου Αλοννήσου εντάσσεται η δημιουργία σύγχρονου καταφύγιου τουριστικών σκαφών στην θέση Καλαμάκια, το οποίο θα είναι υψηλών προδιαγραφών.

Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και γι’ αυτό τον λόγο έχει προταθεί προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα JESSICA, το οποίο προβλέπει την δημιουργία έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Οι προδιαγραφές της συγκεκριμένης μαρίνας είναι υπερσύγχρονες, προβλέπει εκατό περίπου θέσεις σκαφών, σύγχρονα λιμενικά έργα και είναι ένα έργο πολύ αξιόλογο για την περιοχή, όπως υπογραμμίζουν οι καλά γνωρίζοντες το θέμα.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το 2013, με ορίζοντα την δεύτερη προγραμματική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει έως το 2020.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, που είναι δημοφιλής στους φίλους των θαλασσινών αποδράσεων, υπάρχει ένα μικρό καταφύγιο, το οποίο όμως δεν καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες. Η θέση Καλαμάκια της Αλοννήσου επελέγη προ πολλών ετών για την κατασκευή σύγχρονης μαρίνας και γι’ αυτό τον λόγο εκπονήθηκε και η σχετική μελέτη.

Η εκπόνηση των μελετών ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε σε δημοπρασία προκειμένου να βρεθεί επενδυτής και να υλοποιηθεί το έργο μέσω ΣΔΙΤ, αλλά ο διαγωνισμός ήταν άγονος, διότι δεν παρουσιάστηκε κανένας ενδιαφερόμενος.

Οι προσπάθειες υλοποίησης του έργου συνεχίζονται και όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης «είναι σημαντική η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και γι’ αυτό προτείνουμε, από την πλευρά μας, την ένταξή του στο πρόγραμμα JESSICA, το οποίο χρηματοδοτεί έργα με ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα το διαχειριστούν Τράπεζες. Κατά συνέπεια, το υποβάλαμε ως πρόταση στην Εθνική Τράπεζα της Αθήνας και είμαστε εν αναμονή της αξιολόγησης της πρότασης».

Σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου «η δημιουργία μαρίνας στην θέση Καλαμάκια θα συμβάλει στην αναβάθμιση του νησιού και την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, διότι θα είναι μια σύγχρονη μαρίνα με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με παροχή νερού, ρεύματος, ίντερνετ κλπ».

Κατά γενική ομολογία πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο είναι φύσει αδύνατο να δημιουργηθεί με ίδιους πόρους και γι’ αυτό τον λόγο υποβλήθηκε προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η περιοχή Καλαμάκια, που βρίσκεται μετά την Στενή Βάλλα, διαθέτει ψαροταβέρνες για τους ένθερμους των θαλασσινών γεύσεων και είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε αρκετούς γηγενείς και αλλοδαπούς, οι οποίοι την επισκέπτονται με τουριστικά σκάφη, κυρίως στην διάρκεια της θερινής περιόδου.

Όπως εκτιμάται είναι ιδανική επένδυση διότι εναρμονίζεται απόλυτα με τους στόχους και τις κατευθύνσεις του ισχύοντος θεσμοθετημένου πλαισίου ανάπτυξης της περιοχής, καθώς εντάσσεται στις ειδικές μορφές τουρισμού («θαλάσσιος») για την παροχή ενός σύγχρονου «πολλαπλού τουριστικού προϊόντος», το οποίο επιμηκύνει και μεγιστοποιεί την τουριστική περίοδο, διαφοροποιούμενη ριζικά από το υφιστάμενο (φθίνον) τουριστικό μοντέλο.

Επίσης συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία συγκεκριμένης τουριστικής ταυτότητας της περιοχής και της Αλοννήσου, βασιζόμενης στον θαλάσσιο τουρισμό και το ναυταθλητισμό, και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα «οχήματα» ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με την αύξηση της επισκεψιμότητας, τη συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, συγκεντρώνοντας την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου