Κοινωνικές πρωτοβουλίες στην Αλόννησο

Τελευταία ενημέρωση: 2012-08-24, 12:41:45
Κοινωνικές πρωτοβουλίες στην Αλόννησο

Η ελάφρυνση των ειδικών ομάδων πληθυσμού σε εποχές κρίσης συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Αλοννήσου, που μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο επαναδιατύπωσης της πρότασης που δεν είχε εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Συγκεκριμένα, ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, σχετικά με την πρόταση περί απαλλαγής των απόρων, των ατόμων με αναπηρίες, των τριτέκνων και των πολυτέκνων κατοίκων της Αλοννήσου από δημοτικούς φόρους ή τέλη, την οποία εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, μηδέ εξαιρουμένων των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Αλοννήσου, εντείνει το ενδιαφέρον των επικεφαλής του νησιού προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, για ευνόητους λόγους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγωνίας και των προβληματισμών δεκάδων κατοίκων του νησιού, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια, οικονομικά δεδομένα. «Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η ελάφρυνση των απόρων συμπολιτών μας από Δημοτικά τέλη και στόχος μας είναι να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου και να την θέσουμε εκ νέου προς συζήτηση» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου.

Λαμβανομένης υπόψη της δυσχερούς οικονομικής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί, η Δημοτική Αρχή της Αλοννήσου, θέτει στο επίκεντρο πολιτικές «οι οποίες προάγουν τη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και οικονομικά αδύνατων ατόμων όπως για παράδειγμα είναι οι άποροι, τα άτομα με αναπηρία και οι πολύτεκνοι» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σκιάθου.

Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Αλοννήσου, οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν κατά περίπτωση, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της πλήρους απαλλαγής από δημοτικά τέλη, οι άποροι και όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είναι : να είναι κάτοικοι Αλοννήσου, εγγεγραμμένοι σε όλα τα ταμεία ως υπερήλικες ή της Πρόνοιας, το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ σε περίπτωση που διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80 τ.μ. Οι προϋποθέσεις για τους πολύτεκνους, αντίστοιχα, είναι να είναι επίσης κάτοικοι Αλοννήσου και εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΑΣΠΕ, και επιπροσθέτως για τα άτομα με αναπηρία, που είναι επίσης κάτοικοι Αλοννήσου, το ποσοστό αναπηρίας να είναι 80% και άνω.

Λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα πεδία, οι επικεφαλής του Δήμου Αλοννήσου δίνουν προτεραιότητα στις κοινωνικές πρωτοβουλίες. Παρά δε, το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος Δήμος διέρχεται την στενωπό των οικονομικών προβλημάτων, κατ’ αντιστοιχία με όλους τους Δήμους της χώρας, εντούτοις, θέτει στο επίκεντρο των προσπαθειών του, την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων του νησιού.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
4
=