Ναι, υπό προϋποθέσεις…

Τελευταία ενημέρωση: 2012-08-20, 11:54:10
Ναι, υπό προϋποθέσεις…

 

Εντονο σκεπτικισμό δημιουργεί στους φορείς της Σκιάθου η προοπτική παραχώρησης του λιμανιού σε ιδιώτη. Συγκεκριμένα το λιμάνι της Σκιάθου συγκαταλέγεται μεταξύ των 23 ελληνικών λιμανιών και μαρινών, που θα δοθούν σε ιδιώτες. Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μεταφέρεται, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη, έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος Σκιάθου, Νίκος Πλωμαρίτης, υπογραμμίζει ότι «εάν πραγματοποιηθεί με σωστό σχεδιασμό και την ανάλογη μελέτη και εάν ερωτηθούν προηγουμένως οι ντόπιοι πως θέλουν τον τόπο τους στο μέλλον, φυσικά θα είναι θετικό για την ανάπτυξη του τόπου. Σε αντίθετη περίπτωση μόνο καταστρεπτικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν τέτοιες κινήσεις». Όπως είναι προφανές, ο Δήμαρχος Σκιάθου τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης, αλλά σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. «Όλα τα βλέπω θετικά αλλά υπό προϋποθέσεις. Εάν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, δεν γίνεται τίποτα» προσθέτει ο κ. Πλωμαρίτης.

Επιφυλακτικός δηλώνει, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκιάθου, Πασχάλης Πασχάλης. Αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «από την μια πλευρά είναι σημαντικό θέμα ότι δεν επιτρέπεται να προχωρήσουμε σε προσλήψεις και όπως αντιλαμβάνεστε ένα λιμάνι όπως της Σκιάθου είναι δύσκολο να δουλέψει χωρίς προσωπικό. Ο ιδιώτης σίγουρα θα έχει ικανό αριθμό προσωπικού για να δουλέψει το λιμάνι, αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, διότι δεν γνωρίζω τους όρους δημοπράτησης».

Στο σημείο αυτό ο κ. Πασχάλης ανατρέχει σε παλαιότερη, αντίστοιχη πρωτοβουλία, η οποία όμως δεν απέδωσε κι όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «έγινε ένα τεστ πριν από λίγα χρόνια, το οποίο όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά, αντίθετα, εισήλθε σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα». Συνεπεία των προαναφερθέντων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκιάθου, τονίζει ότι «η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί και από τους όρους και από το κατά πόσο θα είναι κερδοφόρο για το ίδιο το νησί».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=