ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρόστιμα στους παραβάτες στα νησιά προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον

πρόστιμα-στους-παραβάτες-στα-νησιά-πρ-250216

«Καμπάνα» 2.000 ευρώ επιβλήθηκε από τον Δήμο Σκιάθου σε ιδιώτη για ρίψη αδρανών υλικών

Ιδιαίτερα αυστηροί κανονισμοί και τσουχτερά πρόστιμα έχουν θεσπιστεί από τους νησιωτικούς Δήμους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα η άρτια αισθητική εικόνα των συγκεκριμένων περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ σε αλλοδαπό, ο οποίος αποπειράθηκε να εναποθέσει κομμάτια τσιμέντου σε συγκεκριμένο σημείο της Σκιάθου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σκιάθου Δημήτρης Διολέττας, επισημαίνει ότι «έχουμε θεσπίσει ειδικά μέτρα στο πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας και όπου εντοπίσουμε περιπτώσεις ιδιωτών οι οποίοι είτε δεν σέβονται το ωράριο αποκομιδής είτε εναποθέτουν ανεξέλεγκτα αδρανή υλικά σε κάδους και δημόσιους χώρους, τιμωρούνται αυστηρότατα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναλύοντας το συγκεκριμένο κεφάλαιο, ο κ. Διολέττας υπογραμμίζει ότι τα πρόστιμα σε ειδικές περιπτώσεις αγγίζουν τις 2.000 ευρώ, προκειμένου να διαφυλαχθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, ποσό, επιβλήθηκε σε αλλοδαπό «τον οποίο εντοπίσαμε την στιγμή που προσπαθούσε να ρίξει κομμάτια τσιμέντου σε περιοχή της Σκιάθου» επισημαίνει ο ίδιος.

«Τα συγκεκριμένα μέτρα εφαρμόζονται προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων φαινομένων και γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, έχουν θεσπιστεί» όπως σημειώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σκιάθου.

Ο ίδιος τονίζει επιπροσθέτως ότι από την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει δράση και ο ιδιώτης που θα δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της καθαριότητας, με αποτέλεσμα να εξομαλύνονται τα όποια προβλήματα είχε δημιουργήσει η έλλειψη προσωπικού.

Στο μεταξύ, εντείνονται τα μέτρα για την πυρασφάλεια του νησιού λόγω καλοκαιριού, ενώ στο μεταξύ, ο τομέας της πολιτικής προστασίας του Δήμου Σκιάθου έχει ενισχυθεί από πέντε άτομα, τα οποίο προσλήφθηκαν από τον Δήμο με δίμηνες συμβάσεις.

Παράλληλα βέβαια, υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων πυρόσβεσης των εθελοντών του νησιού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά κάθε πιθανό πρόβλημα. Ανάλογα μέτρα έχουν θεσπιστεί και στην γειτονική Σκόπελο, όπου η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε προχθές την εξάπλωση της εστίας πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε λόγω πτώσης κεραυνού σε πυκνόφυτη και δύσβατη περιοχή κοντά στην θέση Καλόγερος.

Η άμεση επέμβαση πεζοπόρου τμήματος με την συνδρομή βυτιοφόρων του Δήμου, είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή της πυρκαγιάς, η οποία ευτυχώς δεν επεκτάθηκε.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πνεύμα ετοιμότητας και όπως υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σκοπέλου, Γιώργος Φύβγας «σε κάθε έκτακτη περίπτωση επικεφαλής είναι η Πυροσβεστική. Εμείς λειτουργούμε επικουρικά, με τις υδροφόρες και το διαθέσιμο προσωπικό, με βάση τον σχεδιασμό και το μνημόνιο πολιτικής προστασίας που έχουμε καταρτίσει».

Σειρά πρωτοβουλιών αναπτύσσονται, εξάλλου, και στο πεδίο της καθαριότητας του νησιού και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φύβγας «κάνουμε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νησιού. Αυτή μάλιστα την στιγμή, προσθέτει ο ίδιος, εργάζονται μηχανήματα του Δήμου, προκειμένου να απομακρύνουμε κλαδιά και μπάζα, τα οποία εναποτίθενται σε διάφορα σημεία από αγνώστους». Η Δημοτική Αστυνομία είναι σε επιφυλακή και «όσοι παραβάτες εντοπιστούν, θα παραπεμφθούν αρμοδίως» επισημαίνει ο κ. Φύβγας.

Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρά μέτρα θεσπίστηκαν και από τον Δήμο Αλοννήσου για όσους συλληφθούν να μετατοπίζουν κάδους ή να σταθμεύουν μπροστά σε κάδους απορριμμάτων, εμποδίζοντας την διαδικασία αποκομιδής.

Στην πρώτη περίπτωση ο παραβάτης καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 200 ευρώ και 100 ευρώ στην δεύτερη, αντίστοιχα, περίπτωση. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τους επικεφαλής του Δήμου Αλοννήσου είναι η προστασία πηγαδιών, ρεμάτων, χειμάρρων και αγροτικών δρόμων.

Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται ρητά η εναπόθεση μπάζων και σκουπιδιών καθώς και πάσης φύσεως παλαιών και άχρηστων αντικειμένων πλησίον δημοτικών και αγροτικών δρόμων. Απαγορεύεται επίσης η απόρριψη μπάζων, σκουπιδιών και αντικειμένων μέσα σε παλαιά πηγάδια, ρέματα και κοίτες χειμάρρων.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο απαγορεύεται αυστηρά η εναπόθεση σκουπιδιών και πάσης φύσεως απορριμμάτων σε όλο το μήκος των ακτών και των παραλιών του Δήμου, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα διπλασιάζεται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου