Πολιτική προστασία χωρίς πόρους

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-19, 20:51:20
Πολιτική προστασία χωρίς πόρους

Εντονη ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί στους επικεφαλής των νησιών η καθυστέρηση της καταβολής των κρατικών κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών της πολιτικής προστασίας.

Η καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων, σε συνάρτηση με την πληροφορία περί μείωσης του συνολικού ποσού σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, εντείνουν, όπως είναι προφανές, τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται εκ των ενόντων.

Η πρόσληψη των διμηνιτών και η συνδρομή των εθελοντών, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού προβλήματος στην διάρκεια της θερινής περιόδου, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να γίνει αποψίλωση στα σημεία όπου παρατηρείται έντονη βλάστηση, για ευνόητους λόγους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στον Δήμο Σκιάθου, ειδικότερα, έχουν ενταθεί οι προσπάθειες που επικεντρώνονται στον καθαρισμό των δρόμων και των μονοπατιών του νησιού, ενώ παράλληλα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη τα κρατικά κονδύλια που προορίζονται για την ενίσχυση του τομέα της πολιτικής προστασίας. «Προς το παρόν έχουμε φροντίσει για τους καθαρισμούς των δρόμων και των μονοπατιών, παίρνουμε πέντε πυροφύλακες για τα φυλάκια και συνεχίζουμε, περιμένοντας τα χρήματα για την πολιτική προστασία» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σκιάθου, Νίκος Πλωμαρίτης. Παράλληλα, ο ίδιος προσθέτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημερωτική καμπάνια που απευθύνεται στον τοπικό πληθυσμό και στο πλαίσιο αυτό έχουν τοποθετηθεί πινακίδες στους δρόμους του νησιού.

Στον γειτονικό Δήμο Σκοπέλου ομοίως επικρατεί ανησυχία λόγω της καθυστέρησης καταβολής των απαιτούμενων κονδυλίων για την πολιτική προστασία. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από κοινού με τον τομέα της πολιτικής προστασίας και την πυροσβεστική. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής «για να γίνει αποψίλωση σε διάφορα σημεία του νησιού, όπου παρατηρείται έντονη βλάστηση, είναι αναγκαία τα χρήματα από την πολιτική προστασία, τα οποία δεν έχουμε λάβει ακόμη. Στο μεταξύ, προσθέτει ο ίδιος, αναζητούμε εναλλακτικούς δρόμους προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενοι καθαρισμοί, έως ότου λάβουμε τα χρήματα για την πολιτική προστασία».

Στον Δήμο Αλοννήσου, τέλος, υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα σε σχέση με την βλάστηση, ελλείψει του απαιτούμενου προσωπικού, αλλά και των απαραίτητων κρατικών κονδυλίων. Συγκεκριμένα, δεν έχουν δοθεί ακόμη τα χρήματα για την πολιτική προστασία, οι πόροι ΣΑΤΑ για την πυροπροστασία αλλά και τα χρήματα από την ΣΑΤΑ που προορίζονται για έργα. Η καθυστέρηση χρηματοδότησης προβληματίζει έντονα τους ιθύνοντες. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης «από θέμα οργάνωσης είμαστε έτοιμοι αλλά δυστυχώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη εργασίες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει, όπως η κοπή της βλάστησης και θα ενισχύσουμε τον συγκεκριμένο τομέα μέσω της πρόσληψης διμηνιτών». Σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας υπάρχουν εθελοντές, πρόθυμοι να συνδράμουν κάθε έκτακτη κατάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι η έλλειψη κονδυλίων κι όπως επισημαίνει ο κ. Βαφίνης «τα πάντα είναι αναγκαία. Έχουμε ανάγκη ακόμη κι από ένα ευρώ».

Οδηγίες για την πρόληψη πυρκαγιών

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Φύβγας, δίνοντας οδηγίες στον τοπικό πληθυσμό, για την πρόληψη πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, καλούνται «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των οικισμών Σκοπέλου, Γλώσσας και Νέου και Παλαιού Κλήματος και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια των οικισμών, όπως προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους.

Ομοίως πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος του νησιού και της ασφάλειας των δημοτών και των περιουσιών τους, ειδικά εφέτος που τα κονδύλια για μέσα και προσωπικό πυροπροστασίας διατίθενται με εξαιρετική φειδώ. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση ήδη έχει αρχίσει μια προσπάθεια καταγραφής παρόμοιων χώρων και εντοπισμού των ιδιοκτητών τους».

Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των ανωτέρω, θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα από τον Δήμο και θα υποβάλλεται μήνυση από την κατά τόπο Πυροσβεστική Αρχή, σύμφωνα με την 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
7
=