Καινοτόμες δράσεις στα νησιά

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-11, 20:18:24
Καινοτόμες δράσεις στα νησιά

Αίτημα ετών αποτελεί για την Σκόπελο και την Αλόννησο η δημιουργία καταδυτικών πάρκων, με στόχο την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και των αντίστοιχων δραστηριοτήτων. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, παράλληλα, η σχετική προμελέτη που έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια, σε εταιρία που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο πεδίο, δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την σταδιακή υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι προοπτικές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, αποτέλεσαν το επίκεντρο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά στην Σκόπελο και την Αλόννησο, παρουσία του υπεύθυνου της Εταιρίας «Ατλαντίς» κ. Μαγκλή και των τοπικών φορέων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Η πρόταση για την δημιουργία μικρής έκτασης καταδυτικών πάρκων, τα οποία δεν θα δυσχεραίνουν τις δραστηριότητες των αλιέων, τέθηκε στο επίκεντρο των παραπάνω διαβουλεύσεων, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως η αναπτυξιακή τροχιά, στην οποία θα εισέλθουν η Σκόπελος και η Αλόννησος, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Η πρώτη διαβούλευση πραγματοποιήθηκε στην Σκόπελο, παρουσία εκπροσώπων φορέων του νησιού, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων του Λιμεναρχείου, της Ενωσης Ξενοδόχων, Αθλητικών Συλλόγων κλπ. «Η κατεύθυνση του κ. Μαγκλή και σε αυτό συμφωνήσαμε όλοι, είναι η δημιουργία μικρών πάρκων, προκειμένου να μην περιορίζεται η αλιεία σε μεγάλες περιοχές» επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής.

Η προμελέτη που έχει ανατεθεί στην εταιρία «Ατλαντίς» από την Περιφέρεια, προκειμένου να διερευνήσει το ζήτημα των καταδυτικών πάρκων, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο πεδίο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα ο Δήμαρχος Σκοπέλου «είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και ότι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση έχει γενικότερο ενδιαφέρον». Οι πρώτες κινήσεις για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη τετραετία και όπως όλα δείχνουν, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε σχέση με την δημιουργία καταδυτικών πάρκων.

Με ανάλογο ενθουσιασμό «αγκάλιασε» εξάλλου, την ίδια πρωτοβουλία και η τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, όπως φάνηκε από την συμμετοχή των αιρετών, των παραγωγικών φορέων και των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο νησί, στην προχθεσινή διαβούλευση. «Όπως όλα δείχνουν αρχίζουν να κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου να δημιουργηθούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι σε μια περιοχή με μακρά ιστορική διαδρομή. Εχουμε να ναυάγια του 4ου και του 5ου αιώνα πΧ, τα οποία στόχος της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Περιφέρειας, με την οποία συνεργαζόμαστε, είναι να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία και να δώσουν στην Αλόννησο μια σημαντική ώθηση στον καταδυτικό τουρισμό» τονίζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης.

Στην διάρκεια της διαβούλευσης προτάθηκε εκτός των άλλων και η δημιουργία ορισμένων καταδυτικών πάρκων μικρής έκτασης, για την διευκόλυνση των αλιέων του νησιού. «Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχουμε πάντα σε προτεραιότητα και όπως όλα δείχνουν, προχωρούμε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του καταδυτικού τουρισμού» τονίζει ο κ. Βαφίνης. Ο ίδιος καθιστά παράλληλα σαφές ότι «η υλοποίηση του στόχου θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το νησί και εάν πιστέψουμε όλοι στην χρησιμότητά του, η Αλόννησος θα ξεπεράσει την σημερινή πραγματικότητα τουριστικά και αναπτυξιακά».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
1
=