Χιλιάδες τουρίστες στα νησιά

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-05, 20:40:25
Χιλιάδες τουρίστες στα νησιά

Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ήταν τα νησιά των Βορείων Σποράδων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τριημέρου, που κάνουν λόγο για 3.232 επιβιβασθέντες από το λιμάνι του Βόλου, στο διάστημα από 1ης έως και 4ης Ιουνίου. Ο παραπάνω αριθμός περιλαμβάνει όσους ταξίδεψαν με το πλοίο αλλά και το φλάιν κατ προς τη νησιωτική Μαγνησία. Από τα νησιά αντίστοιχα, ταξίδεψαν το αντίστοιχο διάστημα προς τον Βόλο 2.202 επιβάτες. Στις παραπάνω περιπτώσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών ήταν ημεδαποί, οι οποίοι αποφάσισαν έστω και την τελευταία στιγμή να ταξιδέψουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, επωφελούμενοι των καλών καιρικών συνθηκών. Παρ’ όλα ταύτα, η συνολική εικόνα του τριημέρου δείχνει αισθητή μείωση της τουριστικής κίνησης, σε σύγκριση με αντίστοιχες παλαιότερες περιόδους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι επαγγελματίες της Σκιάθου ατενίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία την φετινή σεζόν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ της φετινής κίνησης του τριημέρου στο νησί και της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα ονόματα του Αλέξανδρου Παρθένη και της Κατερίνας Θάνου, της Σάγια, της Χριστίνας Μαραγκόζη, του Νίκου Κουρκούλη και πολλών ακόμη εκπροσώπων του θεάματος πρωταγωνίστησαν στην διάρκεια του τριημέρου, αποδεικνύοντας ότι η Σκιάθος αποτελεί πάντα πόλο έλξης για τους διάσημους φίλους των καλοκαιρινών «αποδράσεων». Όπως αναφέρει, ωστόσο, στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Γιάννης Κουκουλάκης «καλά πήγαμε σε γενικές γραμμές, είχαμε κόσμο στην Σκιάθο αλλά η κίνηση δεν ήταν όπως πέρυσι. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη».

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Σκιάθου κυμάνθηκαν από 50 έως 100% κατά περίπτωση και οι ημεδαποί επισκέπτες προήρχοντο από διάφορα σημεία του Ελληνικού χάρτη, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη και αλλού. Κατά γενική ομολογία πάντως, η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό και το οικονομικό σκηνικό, έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πεδίο του τουρισμού, χωρίς να αφήσει ανεπηρέαστο, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Κοινή πεποίθηση των επαγγελματιών του νησιού είναι ότι η διαφοροποίηση των ευρύτερων κοινωνικών συνθηκών και η οικονομική στενότητα που παρατηρείται, λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες σε σχέση με την επισκεψιμότητα των νησιών.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει, εξάλλου και η γειτονική Σκόπελος, όπου επίσης είναι ορατές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. «Υπήρχε κίνηση το τριήμερο αλλά δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών μας» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Φύβγας. Όπως προσθέτει ο ίδιος «η κίνηση δεν ήταν τόσο ικανοποιητική και βέβαια δεν ανταποκρίνονταν στα δεδομένα των προηγούμενων ετών» σκιαγραφώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω ειδικών συνθηκών, στον τουρισμό.

Αρνητικό πρόσημο είχε, τέλος, η κίνηση του τριημέρου και στην Αλόννησο, ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Κώστας Ευσταθίου «το τριήμερο δεν κινήθηκαν οι έλληνες προς την Αλόννησο». Εξίσου ανησυχητικό είναι παράλληλα το γεγονός ότι δεν σημειώνονται νέες κρατήσεις από το εξωτερικό «παρά το γεγονός ότι καταβάλλουμε προσπάθειες, θεσπίζοντας σημαντικά εκπτωτικά ποσοστά, της τάξης του 30, 40, ακόμη και 50%» όπως σημειώνει ο κ. Ευσταθίου. Οι ιθύνοντες του νησιού, πάντως, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, φιλοξενώντας μάλιστα ομάδες ξένων δημοσιογράφων από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενίσχυση του εισαγόμενου τουρισμού στο νησί, σε πείσμα της κρίσης που δημιουργεί έντονο προβληματισμό και αρνητικές σκέψεις για την έκβαση της φετινής σεζόν.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
5
=