ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υποτονική η κίνηση στα νησιά

υποτονική-η-κίνηση-στα-νησιά-279570

Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην τουριστική κίνηση των νησιών, η οποία χαρακτηρίζεται μάλλον υποτονική για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για σαφείς πτωτικές τάσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στις κρατήσεις, οι οποίες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η πλειονότητα των επισκεπτών είναι αλλοδαποί, καθώς οι έλληνες βρίσκονται σε αναμονή, λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Οι ελπίδες των επαγγελματιών έχουν, κατά συνέπεια, εναποτεθεί στις αφίξεις της τελευταίας στιγμής και στους ημεδαπούς οι οποίοι θα αποφασίσουν τελικά να ταξιδέψουν στις Βόρειες Σποράδες, υποκινούμενοι από την καλή διάθεση του καιρού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Σκιάθος, που έχει αρχίσει να κινείται στους ρυθμούς του καλοκαιριού, προσελκύει κατά βάση το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών την συγκεκριμένη περίοδο, καθώς δεν έχουν διασαφηνιστεί ακόμη οι προθέσεις των ημεδαπών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιάννης Κουκουλάκης «είναι ικανοποιητική η κίνηση από το εξωτερικό αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον εσωτερικό τουρισμό, διότι ο κόσμος είναι διστακτικός, περιμένοντας την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων». Στην παρούσα φάση, είναι έντονη η παρουσία Άγγλων, Σκανδιναβών, Σέρβων, Ιταλών και Κυπρίων στην Σκιάθο, αλλά είναι ευδιάκριτη η πτώση που αφορά τον εγχώριο τουρισμό. «Ορισμένα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 100% στο νησί αλλά σε γενικές γραμμές η κίνηση δεν εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσαμε σε σχέση με τους έλληνες» αναφέρει ο κ. Κουκουλάκης, ο οποίος δηλώνει, ωστόσο, «αισιόδοξος» σε σχέση με την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

Για «υποτονική κίνηση» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης, ο οποίος προσθέτει παράλληλα ότι «οι κρατήσεις της συγκεκριμένης περιόδου προέρχονται μόνο από το εξωτερικό, από την Αγγλία και την Σκανδιναβία». Σε σχέση με πέρυσι, η κίνηση θα είναι χαμηλότερη και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου «είναι ξεκάθαρο ότι οφείλεται στην κατάσταση που βιώνουμε». Η πολιτική αστάθεια λειτουργεί ανασταλτικά σε σχέση με τις κρατήσεις διότι «δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος προς το εξωτερικό είναι πάρα πολύ αρνητική. Παράλληλα, όμως, έχουμε πάρα πολλά μηνύματα στα οποία πολλοί ξένοι μας ρωτούν αν θα είναι ασφαλείς ερχόμενοι στην Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Γιολδάσης. Σε ότι αφορά στους ημεδαπούς επισκέπτες, η εκτίμηση του πρόεδρου των ξενοδόχων της Σκοπέλου είναι ότι δεν θα ταξιδέψουν, εκτός εξαιρέσεων βεβαίως, στα νησιά, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ανάλογη εικόνα αποτυπώνεται και στην γειτονική Αλόννησο, όπου είναι επίσης εμφανή τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Κώστας Ευσταθίου επισημαίνει ότι «είναι σχεδόν μηδενικές οι κρατήσεις». Όπως όλα δείχνουν, ο Μάιος κλείνει με πτώση της τάξης του 50% για την Αλόννησο και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου «είναι ακριβά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μην είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να διαθέσουν τόσα χρήματα για ένα τριήμερο. Κατά συνέπεια, προσθέτει ο ίδιος, όπως όλα δείχνουν, φέτος θα είναι δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου